רווח גולמי – רווח ממכירת המוצרים בהפחתת עלויות הייצור (כמו: מכונות, חומרי גלם, שכר עבודה וכו').
רווח תפעולי (נקרא גם רווח מפעולות רגילות) – רווח גולמי בהפחתת הוצאות הפעילות העסקית השוטפת (נקרא גם הוצאות התפעול) כמו: שיווק, מכירות, מחקר ופיתוח, מים, חשמל ועוד.
רווח נקי – הרווח התפעולי בהפחתת הוצאות על החזרי מס והלוואות. זוהי שורת הרווח הסופית בדו"ח רווח והפסד ומתייחסת לרווח הנקי שנשאר לבית העסק.
בין דוחות רואה חשבון שמקבלת חברה (או בהגדרה המדויקת יותר – כל ישות כלכלית) קיים גם דוח רווח והפסד אשר מפרט את רווחי החברה לאורך תקופה חולפת, לרוב רבעון או שנה (שנת המס בעגה החשבונאית).
כפי שניתן להבין משמו, הדוח מפרט את סעיפי הרווח השונים של חברה בהתאם למגוון פרמטרים (למשל רווח לפני מס הכנסה). רווח גולמי ורווח תפעולי הם שני סעיפים חשובים בדוח, מהם ניתן ללמוד דברים שונים על פעילות החברה.
את הדוח מקובל להשוות לדוחות עבר (בדרך כלל עד למרווח זמן של שנתיים) וכן לדוחות של עסקים דומים המתחרים באותו ענף. מהשוואות אלו ומניתוח מעמיק של דוח רווח והפסד ניתן להבין את המצב הכלכלי של החברה וכן את מידת הכדאיות של מהלכים שונים הקשורים בעסק.
רווח תפעולי ורווח גולמי אינם מושגים שאומרים הרבה לקהל הרחב. אך עם זאת מדובר במילות מפתח בדוח רווח והפסד ויש להן משמעות אדירה לחברות ולעסקים. במאמר נבהיר מושגים אלו ונעמוד על ההבדל בין רווח גולמי לרווח תפעולי.
מהו רווח גולמי?
רווח גולמי (או הפסד גולמי, כאשר מדובר במצבים פחות מוצלחים) הוא מונח המתאר את ההפרש בין הרווח המתקבל ממכירת מוצרים (כל סוג שהוא של מוצרים, בין שאלו מוצרים פיזיים, שירותים מסוגים שונים ועוד) לבין עלויות ההפקה של מוצרים אלו (כגון קניית חומרי גלם, עלות העסקת עובדים בתהליך הייצור וכדומה).
אם למשל ניקח יצרן רכב כמקרה בוחן, אזי הרווח הגולמי שלו יהיה מורכב מההכנסות על מכירת רכבים בחיסור העלויות השונות בייצורם: שכר העובדים בפס הייצור, רכישת מכונות, ברזל וחומרים נוספים לבניית הרכב, פחת על ציוד הייצור וכיוצא בזה. מה שאינו מחושב תחת סעיף הרווח הגולמי הוא עלויות עקיפות של העסק שאינן קשורות באופן ישיר לייצור (למשל עלויות הנהלה, שיווק ועוד).
אחד הדברים החשובים שניתן ללמוד ממדד הרווח הגולמי הוא מה שנקרא רמת הרווחיות הבסיסית של החברה. כלומר, ניתן להבין ממנו עד כמה הפעילות הבסיסית של החברה אכן רווחית. אם נמשיך עם הדוגמה שלנו – עד כמה משתלם לייצר ולמכור רכב, בניכוי כל "רעשי הרקע" של עלויות העסק כשלעצמו.
מה ניתן ללמוד משיעור הרווח הגולמי?
רווח גולמי מאפשר לנו לבצע בדיקת רווחיות עסק בצורה מהירה יחסית. לפיכך, הוא נותן לנו מידע חשוב בחישוב פשוט יחסית, עוד טרם התייחסותנו לחישוב הרווח התפעולי. רווח גולמי מאפשר לנו להסיק, באופן ראשוני, האם החברה שלנו רווחית ומהי רמת הרווחיות שלה.
מהו רווח תפעולי?
הסעיף הבא בדוח רווח והפסד הוא סעיף הרווח התפעולי. מדובר בנגזרת של הרווח הגולמי מכיוון שעלויות הייצור מגולמות בו בתוספת העלויות התפעוליות. במילים פשוטות, רווח תפעולי מתייחס לרווח הנוצר כתוצאה ממכירות העסק, בניכוי כל העלויות העסקיות, גולמיות ותפעוליות כאחד.
תחת סעיף זה עשויים להיכלל למשל הוצאות על שכירות העסק, חשבונות מים וחשמל וכדומה, אשר לא נכללו בסעיף הרווח הגולמי (עם זאת, יש לציין שחלק מההוצאות עשויות להיחשב כגולמיות במקרה אחד ותפעוליות במקרה שני. הדבר תלוי באופי החברה וכן בכל מיני היבטים חשבונאיים). כפי שניתן להבין, הרווח התפעולי יהיה בהכרח קטן מהרווח הגולמי מכיוון שנכללים תחתיו יותר סעיפי הוצאות.
אילו הוצאות לא נכללות ברווח התפעולי?
הוצאות שלא נכללות ברווח התפעולי הן: תשלומי המיסים של העסק, החזרי הלוואות, דיבידנדים והוצאות מיוחדות שלא נחשבות כפעילות עסקית. * כמובן שכל מקרה לגופו ויש לבדוק את הדברים לעומק מול רואה החשבון או יועץ המס שלכם.
מה ניתן ללמוד מהרווח התפעולי?
רווח תפעולי מלמד אותנו על שיעור הרווח של החברה, שהוא חלוקת הרווח התפעולי בסך הכולל של המכירות (פדיון החברה). שיעור החברה הוא פרמטר חשוב, ומקובל להשוות אותו לביצועים קודמים או מקבילים בענף על מנת לבחון צעדי התייעלות לעסק, ומגמות שיפור ופיתוח עסקי.
מהו רווח נקי והיכן הכללים תשלומי המיסים?
חשוב לציין שגם רווח גולמי וגם רווח תפעולי לא מתייחסים לתשלומי מיסים. לכן בכדי להשלים את הדוח כראוי יש לכלול גם את סעיף הרווח הנקי. רווח נקי הוא למעשה הרווח התפעולי בניכוי הוצאות על מס והחזרי הלוואות שונות. שורת הרווח הזאת היא השורה הסופית בדוח והיא מציינת למעשה את השווי הנקי שנשאר בידי החברה לאחר כל הניכויים הרלוונטיים.
רווח תפעולי, רווח גולמי – המשמעויות וההבדלים | סיכום
רווח תפעולי ורווח גולמי נותנים לא מעט אינפורמציה חיונית ומועילה להתנהלות של העסק. הם מאפשרים להבין את הכיוון אליו צועד העסק (האם העסק מפסיד או מרוויח?), מה מצבו ביחס לשחקנים אחרים בשוק, מה גודלן של ההוצאות השונות בעלויות העסק ועוד פריטי מידע שימושיים להתנהלות כלכלית נכונה.
עם זאת, ישנם לא מעט דברים שאי אפשר להבין במלואם מקריאה של דוח רווח והפסד. כך למשל, סעיף הרווח הגולמי עשוי להיראות בעייתי כשהעסק נמצא בהתרחבות ומתעתד למכור מוצרים חדשים בזמן שמעבר לשנת המס.
קשה להסיק באופן מפורש על תזרים המזומנים ועל המצב "בתכלס", על המצב האמתי של העסק בהיעדר קונטקסט מתאים. זאת ועוד, הדוח מתייחס לתקופת זמן ארוכה למדי שעשויה לכלול בתוכה לא מעט שינויים. לדוגמה, עלויות גבוהות על ציוד לא מתכלה בתחילת השנה עשויות להיראות משמעותיות בדוח, על אף שבהווה חשיבותן פחותה למדי. על כן חשוב להתייחס לדוח כמעין "רוח כללית" של הדברים ולהתחשב ברקע הקודם של נתונים שונים.
בכדי לנצל את מלוא המידע שניתן להפיק מסעיפי הרווח השונים, מומלץ לא להסתפק ברואה חשבון גרידא ולהיעזר בשירותי ייעוץ עסקי וכמובן ייעוץ פיננסי – כלכלי. יועץ עסקי כלכלי בעל ניסיון יודע לנתח את כל המשמעויות החבויות מהדוח ולתרגמן לדרכי התמודדות יעילות בכדי להגדיל פלחי שוק, להקטין הוצאות לא רלוונטיות וכדומה. כמו כן, יועץ עסקי יכול לסייע בהנפקת דוחות כלכליים קצרי מועד שיספקו תמונת מצב אקטואלית בזמן אמת של הנעשה בעסק לאורך כל השנה, ויבהירו את כדאיות ההשקעה בכל עסק.
אנו מזמינים אותך ליצור איתנו קשר היום!