כיצד ליצור שותפות עסקית מוצלחת?
שותפות עסקית היא סוג של הסכם משפטי המאפשר לשני גופים או יותר לעבוד יחד על מנת להשיג מטרה משותפת, אך אינם מאוגדים כחברה בע”מ. חלוקת סמכות ואחריות מטעמי נוחות ומטעמים כלכליים מאפשרת חלוקת הנטל וגיוס יכולות נוספות משותף אחד או יותר. בשותפות השותפים חולקים את ניהול העסק עם אדם נוסף שמביא יכולות וכישורים משלו שבדרך כלל משלימים את המיומנות וכישורים, מימון עלויות וכל חיזוק משמעותי אחר לעסק או לחברה. הסכם השותפות קובע מה תהיה הסמכות והאחריות של כל אחד מהשותפים וגם מגדיר את אחוזי הבעלות, חלוקת הרווחים וגם מה עושים במקרה פירוק השותפות. אייל פז מוביל שותפויות עסקיות ומלווה אותן מבחינה עסקית, מקצועית וכלכלית ומסביר מהי שותפות עסקית? האם כדאי להכניס שותף לעסק? מה היתרונות והחסרונות של שותפות עסקית? מה חשוב לכלול בחוזה השותפות? ומה כדאי לבדוק לפני כניסה לשותפות עסקית?
תוכן עניינים
מהי שותפות עסקית?
שותפות עסקית היא הסכם בין שני צדדים או יותר, הנקראים שותפים, המסכימים לשתף פעולה למטרת רווח. שותפויות עשויות ללבוש צורה של שותפות כללית או שותפות בחברה בע”מ. למרות שזה עשוי להיראות כמו משימה מרתיעה למצוא את השותף המתאים לסטארט-אפ שלכם, זה למעשה לא כל כך קשה. כדי למצוא את השותף הנכון, צריך לדעת מה אתם מחפשים ולהיות בעלי מטרות ברורות:
- אתם צריכים להחליט האם אתם רוצים שותף פעיל או שותף שקט?
- האם אתם מעוניינים בשותף כדי לחלוק את הנטל הכלכלי?
- האם אתם מחפשים שותף שישלים את ניהול העסק או השיווק, במידה ואתם מתקשים בכך?
- האם אתם רוצים שותף שמבין בפיננסים? תוכלו לחפש שותף בעל ידע פיננסי או כלכלי שיעזור לנהל את הכספים בעסק.
- האם יש לכם חברות מאד טובה ושניכם מתעניינים באותו תחום?
- לכן דבר ראשון תקבלו החלטה איזה סוג של שותף אתם מחפשים.
- ישנן דרכים רבות בהן יזמים יכולים למקסם את סיכויי ההצלחה שלהם כשהם מחפשים שותף לעסק או לחברה שלהם.
האם כדאי להכניס שותף לעסק?
שותפות עסקית מוצלחת היא מצב של win-win עבור שני הצדדים. זה צריך להיות מועיל באופן הדדי עבור השותפים. יש הרבה דברים שצריך לקחת בחשבון כשפותחים שותפות עסקית, וחשוב לדעת מה אתם רוצים ומה אתם יכולים להציע ולקבל לפני שאתם נכנסים לשותפות. **מומלץ להתייעץ עם יועץ עסקי בעל ניסיון בהובלת שותפויות בין בעלי עסקים והבנה מקצועית, כלכלית משפטית ובינאישית. תוכלו גם להעמיק במאמר: דגשים חשובים לבניית שותפות עסקית.
יתרונות וחסרונות של שותפות עסקית
שותפות עסקית היא מערכת יחסים ארוכת טווח בין שני עסקים או יותר החולקים רווחים והפסדים. זוהי צורה של בעלות משותפת. ישנם יתרונות רבים להקמת שותפות עסקית, כולל היכולת לחלוק משאבים ומומחיות, אך ישנם גם חסרונות שצריך לקחת בחשבון.
יתרונות שותפות עסקית
יש יתרונות רבים לשותפים עסקיים, זו עובדה שאין להכחיש. מציאת השותף המתאים לחברה שלכם, תמקסם את סיכויי ההצלחה. להלן כמה מהיתרונות שיש לשותפות עסקית:
עזרה בעומס העבודה – שותפות מאפשרת חלוקת הנטל בנושאים של ניהול עסק: חלוקת סמכות ואחריות, קל יותר לחלוק את העבודה בין השותפים, מבלי שהנטל “יפול” על אדם אחד. כמו כן, אם יש שותף אז יותר קל לצאת לחופשה והעסק ימשיך לתפקד וגם שותף מהווה פרטנר לסיעור מוחות, מישהו לחלוק ולקבל ממנו רעיונות.
כישורים ומטרות משלימות – אפשר להכניס שותף במקרה שבו לשותף יש חוזקות שונות מהחוזקות שלכם וכך אתם משלימים אחד את השני. לדוגמה: אחד טוב בפיננסים, השני במכירות וכו'. דרך נוספת היא למצוא מישהו שצריך את מה שיש לכם ולהיפך. המפתח כאן הוא לוודא ששני הצדדים ייהנו מהשותפות. אם כי יש לומר שזו לא סיבה מספקת שלשמה שווה להכניס שותף מכיוון שאפשר לקבל את השירות הזה מבעלי מקצוע חיצוניים, כמו פרילנסרים.
הזדמנויות וחדשנות – שותפות עשויה גם לספק יותר הזדמנויות לחדשנות מאשר לעבוד לבד, מכיוון שיש יותר אנשים שעובדים על הפרויקט עם מערכי מיומנויות ונקודות מבט שונות ומגוונות.
חלוקת נטל כלכלי – חלק מהיתרונות של הקמת שותפות עסקית כוללים את היכולת לחלוק משאבים ומומחיות, שיכולים לעזור לחזק את שני הצדדים. שותפים יכולים גם לנצל את יתרונות הגודל על ידי שיתוף בעלויות קבועות כמו שכר דירה או הוצאות שיווק ופרסום.
חסרונות שותפות עסקית
לצד היתרונות ישנם גם חסרונות לא מעטים. להלן כמה מהם:
הסיכון שהשותף לא יחזיר את חובו – זו יכולה להיות בעיה מרכזית, אם החברה צריכה ללוות כסף מבנק או מוסד אחר כדי לשלם את החוב.
מאבקי כוח ושליטה – שותפות היא מערכת זוגית, לכן עלולות להיות מחלוקות על תהליכי קבלת החלטות. לשותף אחד יש יותר כוח מאשר לשותף אחר מה שעלול להוביל לחלוקה לא אחידה של רווחים ומשאבים ולמתחים מסוכנים.
קשה למצוא בן זוג טוב – זה עשוי לקחת הרבה זמן ומאמץ כדי למצוא את האדם הנכון לעבוד אתו, ואפילו יכול לקחת יותר זמן ומאמץ רק להיפרד ממנו, אם דברים לא מסתדרים.
הסעיפים בחוזה שותפות עסקית
עשה ואל תעשה במערכת היחסים המשותפת היא קריטית עוד לפני הכניסה לשותפות, לכן כדאי להסדיר את כל הסעיפים בחוזה שותפות עסקית. הסכם שותפות עסקית מטרתו לתת מענה למצבים שונים שעלולים לקרות בין הצדדים וגם להסדיר את חלוקת הכספים והאחריות בין כל השותפים העסקיים. חובה להסדיר את כל הנושאים הללו בהסכם משותף שמהווה חוזה עסקי בין שותפים ורצוי שכל זה יעשה לפני הכניסה לשותפות:
חלוקת אחוזים (חלוקת רווחים) – מה תהיה חלוקת הרווחים בין השותפים ומה יהיה כוחם בקבלת ההחלטות, הגדרת תפקידים, סמכות, אחריות וכו'.
פירוק שותפות עסקית – בחוזה יש להתייחס למצב של פירוק שותפות עסקית, איך מסיימים את זה יפה ואיך מחלקים זכויות וחובות.
הכנסת שותף נוסף – מתי אפשר להכניס שותף נוסף לעסק? והאם אפשר למכור את הצד של אחד השותפים לצד שלישי?
מנגנוני בוררות – מה קורה אם הצדדים לא מצליחים להגיע להחלטה וצריכים מעורבות של בורר חיצוני. מנגנוני הבוררות חשובים במקרה שאין הסכמה בין הצדדים וצריך גורם שיגשר.
**נסו שיהיו כמה שפחות תחומים “אפורים” ושחוזה השותפות יהיה מובן וברור עד כמה שניתן, אבל את זה כבר נשאיר לעורכי הדין.
הקמת שותפות מבחינה משפטית וכלכלית
שותפות היא יישות משפטית בעלת השלכות משפטיות.
סוגי שותפויות עסקיות
ישנם סוגים רבים של שותפויות עסקיות, אבל בשביל זה צריך להיות עו”ד. אלו שתי הבסיסיות:
שותפות רשומה – שותפות בין שני עוסקים מורשים. חלוקה שווה בין שני השותפים, השותפים בעלי כוח, השפעה ואחריות שווים.
שותפות מוגבלת – אם השותפים אינם בעלי כוח שווה, למשל אם שותף אחד השקיע יותר מהשותף השני, כוחו בהתאם.
כניסה לשותפות עסקית
מה השאלות שכדאי שתשאלו את עצמכם לפני כניסה לשותפות עסקית?
- מה אתם רוצים להשיג מהשותפות?
- אילו כישורים יש לכם שאולי אין לשותף שלכם?
- האם אתם חושבים שהשותף משלים את החולשות שלכם?
- האם יש מספיק עבודה בשביל שניכם?
- האם לשניכם יש את אותן מטרות?
- האם יש לכם כימיה? האם אתם מסתדרים ממש טוב יחד?
- האם יש לכם יכולת הקשבה וסבלנות?
- האם השותפות תייצר עבור כל השותפים הזדמנות?
- האם אפשר לשכור באאוטסורסינג את “השירות” שמצפים שהשותף יעשה?
הדבר החשוב ביותר שיש לזכור כאשר נכנסים לשותפות שמשמעות הדבר היא כי ישנם שני צדדים בעלי דעה שווה בתהליך קבלת ההחלטות. בשותפות עסקית מוצלחת שני הצדדים חולקים את עומס העבודה, עובדים יחד כדי לפתור בעיות ויכולים לתקשר בצורה יעילה.
שותפות עסקית – סיכום והמלצות
שותפות עסקית היא מערכת יחסים בין שני עסקים או יותר החולקים משאבים, סיכונים ורווחים. לכן לפני שנכנסים לשותפות, כדאי לקבוע פגישת ייעוץ עסקי ולבצע בדיקת כדאיות כלכלית שתחקור האם כדאי לצרף שותף עסקי. במידה וכן, יתקיים משא ומתן, ייחתם חוזה השותפות ולאחר מכן יחל שלב בניית התוכנית העסקית ותחל הפעילות המשותפת.
אייל פז מלווה ומוביל בניית שותפות עסקית
שותפויות עסקיות מועילות לשני הצדדים. הן יכולות להציע הזדמנויות לגדול ולהתפתח, כמו גם מיומנויות וידע חדשים. מצד שני, יש גם סיכונים. תמיד יש סיכוי שאחד מהשותפים לא יצליח לעמוד בסיום העסקה. קיים גם סיכון שצד אחד עלול לנצל את האחר כדי להתקדם בעסקים. לכן ישנה חשיבות עליונה לכך שהכניסה שלכם תהיה לתוך שותפות עסקית בריאה כדי להבטיח את הצלחת העסק החדש שלכם. נוסף על כך, כאשר יש שני צדדים או יותר שמעורבים בשותפות צריך צד שלישי שיגשר, אייל פז מומחה בהובלת משא ומתן ועוסק בגישור בין שני הצדדים במקרה של פירוק שותפות וגם מסייע ליצור שותפויות ולעגן את כלל הסעיפים העסקיים והפיננסיים בהסכמי שותפות בין שני צדדים או יותר.
לקביעת פגישת ייעוץ בנושא שותפות עסקית, חייגו אלינו עכשיו למספר המופיע בראש העמוד.