אם אתם בעלי עסק סביר להניח שלא פעם שמעתם על החשיבות של תוכנית עסקית. לא לכולם יש אחת כתובה כזאת, אך בסופו של דבר לכולם יש בראש תוכנית עסקית כזאת או אחרת. תוכנית עסקית יכולה להיות מסודרת ורשמית, היא יכולה לשמש למטרות שונות, בהתאם לסוגה. כדי להבין איזה מבנה של תוכנית עסקית העסק שלנו צריך, מה המבנה שלה ומה עלינו לעשות בשביל אחת כזאת – נכתב המדריך הבא שיעסוק במה הן תוכניות עסקיות? אילו סוגים יש? ומה מטרתם?
המדריך לסוגי תוכניות עסקיות
יש סוגים שונים של תוכניות עסקיות. מבנה התוכנית משתנה לפי הסוג שלה, בהתאם למטרות העסק. לפניכם מספר סוגים של תוכניות עסקיות:
תוכנית אסטרטגית לקידום העסק
הסוג הראשון, תוכנית אסטרטגית ברורה ומפורטת שמטרתה לקדם ולמקסם את פעילותו של העסק. על תוכנית עסקית זו יש להכיל הצבת יעדים ברורים, תוך כדי מחקר מעמיק של העסק, לגבי השוק בה הוא פועל. בתוכנית חשוב לציין גם נקודות תורפה, הצעת פתרון על מנת לתקן את אותן נקודות תורפה והמטרה הסופית אליה רוצים שהעסק יגיע בכדי לממש את ייעודו. כמובן, שכל תוכנית עסקית, צריכה להיות עם הצבת לוחות זמנים לביצוע, בהתאם לתחזית הכלכלית.
תוכנית עסקית לגיוס משקיעים
הסוג השני, תוכנית עסקית שמטרתה להציג לנגד עיניו של משקיע פוטנציאלי את פעילות העסק, רווחיות העסק. תוכנית מסוג זה יכולה להתמקד בתחומים שונים, בהתאם למשקיע בעיניו מוצגת התוכנית: ישנם משקיעים שיתמקדו יותר בהצלחת העסק בטווח הארוך, דרכי הפעולה ליעדים העתידיים, אם בעזרת שיווק, הוזלת מחירים או כל דרך אחרת. ישנם משקיעים שיתמקדו בהשקעה לטווח הקצר, להם נצטרך לנמק ולהתמקד דווקא בפעילותו הנוכחית של העסק ובביצועיו העכשוויים.
קראו עוד על תוכנית עסקית:
- בניית תוכנית עסקית כלכלית לעסק קטן
- למה צריך תוכנית עסקית
- איך לבדוק תוכנית עסקית מול הביצוע בפועל
- איך לבנות תוכנית עסקית למשקיעים? כולל דוגמה
- תוכנית עסקית לפטנט: איך לבנות תוכנית מקיפה ומקצועית?
תוכנית עסקית לפתיחת עסק
הסוג השלישי, של התוכניות העסקיות רלוונטי אך ורק לעסק חדש. תוכנית עסקית לעסק חדש דומה ברובה לסוג הראשון של התוכניות, תוכנית אסטרטגית לקידום העסק. בשונה מתוכנית אסטרטגית הנכתבת לעסק קיים, בעסק חדש לא קיימת פעילות קיימת ונקודות תורפה שצריך לשפר. במקום זה, מומלץ להרחיב את חקר השוק ללמידת המתחרים, ודרך זאת לדעת מה הן הפעילויות שעלינו לעשות בעסק שלנו. כמובן, גם בתוכנית זו יש לכתוב יעדים עם הצבת זמנים, פעילויות שיווק מתוכננות, הוצאות מול הכנסות מתוכננות ועוד.
תוכנית עסקית לבנק
הסוג הרביעי, היא תוכנית עסקית המיועדת לגיוס אשראי מהבנק. בכל מקרה של בקשת הלוואה, יבקש מכם הבנק תוכנית עסקית. חשוב לזכור, הבנק לא מבין בתחום הפעילות שלכם ובשבילו העסק שלכם נמצא בסיכון כלכלי גבוה. ככל שהתוכנית העסקית תהיה מפורטת ומשכנעת יותר, כך הבנק יבוא יותר לקראתכם בגובה ההלוואה העסקית שיציע. כך, ככל שתשכנעו את הבנק שהסיכון נמוך יותר, תרוויחו תנאי החזר נוחים יותר וריביות נמוכות יותר. בתוכנית עסקית המיועדת לבנקים יש להתמקד כמובן בתחום הפיננסי. את הבנק מעניין כיצד אתם הולכים לשפר את ביצועיו הפיננסיים של העסק. יש לשים דגש על כך שההלוואה הצפויה, לא עלולה להוות בעיה לעסק או לגרור חריגות ואי עמידה בתנאי התשלום. חשוב להתבסס על נתונים ריאליים ועל תחזית כמה שיותר אובייקטיבית.
תוכנית עסקית לקרנות מימון
הסוג החמישי של התוכניות העסקיות, מיועד לקרנות מימון לצורך קבלת הלוואה או עזרה פיננסית אחרת. קרנות המימון ככל הנראה מכירות את העסק שלכם פחות מהבנק או לא מכירות כלל ולכן מבנה תוכנית העסקית לקרנות מימון נקבע ברוב הפעמים על ידי קרן המימון עצמה. קרן המימון לרוב מבקשת מידע רחב יותר מאשר גופים פיננסיים אחרים הדורשים תוכנית עסקית. כמו כן, בתוכנית העסקית לקרנות מימון, ניתן וכדאי להיעזר בחוות דעת מקצועית של יועץ עסקי, הצעות מחיר אמתיות וכן הלאה, בקרן מימון התוכניות נבחנות על ידי אנשי מקצוע מקצועיים מטעם הקרן.
מבנה התוכנית העסקית
ישנן כל מיני דרכים ושלבים לכתיבת התוכנית העסקית. כמובן, יש לכל סוג של תוכנית עסקית את השלבים המתאימים לפי הסוג שלה. בכל סוג של תוכנית, יש להתמקד ולהרחיב בתחומים הרלוונטיים ביותר, בהתאמה לגוף הפיננסי, אליו מופנית התוכנית. לפיכך, יש להבדיל בין תוכנית אסטרטגית לקידום העסק, לבין תוכנית עסקית לפתיחת עסק. תוכנית עסקית לעסק קיים תתמקד בפעילות הנוכחית של העסק וביצועיו, לעומת תוכנית עסקית לעסק חדש בה הדגש יהיה על מצב השוק, התחרות והדרך לעקוף את המתחרים.
דגשים לכתיבת תוכנית עסקית
בכתיבת תוכנית עסקית חשוב לשמור על מספר נקודות באופן הכתיבה:
- חשוב ביותר לכתוב את התוכנית העסקית, מכל סוג שהיא, בשפה מקצועית וברורה וזאת על מנת להראות לבוחנים שמדובר בעסק מקצועי היודע את עבודתו. יחד עם זאת, חשוב לשמור על שפה ברורה לקורא שלא בא מאותו התחום, כדי להימנע מחוסר הבנה.
- מומלץ מאוד לתת לאנשים נטרלים לקרוא את התוכנית העסקית שלכם לפני מסירתה לגורם המיועד. בקשו מהיועץ הערות בכתיבה, תשאלו אותו אם הכול מובן ואין משפט שלדעתו פספסתם. נקודה זו יכולה לעזור מאוד, ולא דורשת מאמץ מיוחד.
- חשוב לשמור על סדר בכתיבת התוכנית העסקית, עליה להכיל כותרות מסודרות בתוכן עניינים לפרקים ולתתי – פרקים, שיעזרו לקורא בהתמצאות וקריאה מועילה ומובנת.
תקציר התוכנית
כל תוכנית עסקית, מכל סוג שהיא, חייבת להכיל כבר בפתיח, את תקציר התוכנית. תקציר התוכנית מסכם בקצרה את כל הסעיפים המפורטים בתוכנית. מטרתו של תקציר התוכנית הוא לתת תמונה כללית לקורא, תוך כדי היכרות עם כל סעיפי התוכנית. כך במקרה ופספס נקודה או שכח, תוכלו להזכיר לו בשורה אחת קטנה ולהסב את תשומת ליבו בנושא. התקציר צריך להכיל סקירה כללית על העסק ועל השוק בו אתם פועלים, תוך הוספה של נתונים חשובים במשפטים קצרים ללא פירוט ארוך ומייגע. חשוב מאוד להראות בתקציר התוכנית את הפוטנציאל הגלום בעסק ולאן הוא שואף להגיע.
אם הגעתם עד לפה, כנראה שהבנתם שכתיבת תוכנית עסקית היא אינה פעולה קצרה וקלה, אנו ממליצים להיעזר ביועץ מקצועי שמתמחה בכתיבת תוכניות עסקיות. יועץ עסקי מקצועי המתמחה בנושא, יכול לעזור לכם גם בפעולת הכתיבה עצמה של התוכנית העסקית, וגם בתהליך בניית התוכנית. ניסיונו בתחום יכול לתרום לכם המון גם תוך כדי שיחה.
אצלנו ב – אייל פז ייעוץ עסקי ופיננסי אנו נותנים את כל סוגי הייעוץ העסקי היכול לשפר ולמקסם את פעילות בית העסק שלך וכך גם את רווחיו. סוגי השירות אותם אנו מספקים: ייעוץ פיננסי, ייעוץ לפתיחת עסק, שיווק אפקטיבי, הגדלת מכירות, בניית מודל תמחור. כמו כן, בחברה יש כלכלן מומחה לבניית תכנית עסקית וכתיבתה.
לקביעת פגישת ייעוץ לכתיבת תוכנית עסקית, חייגו עכשיו למספר המופיע בראש העמוד.