עסק משפחתי המנוהל ע"י שני בני הזוג זה 'עסק' לא פשוט בכלל. קיימים לא מעט עסקים משפחתיים המנוהלים על ידי בני זוג, בין אם הם הקימו את העסק מלכתחילה יחד, או שאחד מהם היה המייסד, והשני הצטרף בהמשך. המאמר מתמקד בעסקים המנוהלים על-ידי בני זוג, ומטרתו להקנות כלים יישומיים המסייעים לשמור על האיזון הנכון שבין הזוגיות לבין העסק המשפחתי.
תחזוקת הזוגיות לכשעצמה היא מורכבת, לא כל שכן ניהול עסק משפחתי משותף, שטומן בחובו מהמורות ומכשולים שעלולים להזיק לעסק עצמו ולמוטט את הזוגיות. מציאת נקודת האיזון בין העבודה המשותפת בעסק לבין שמירה על הקן הזוגי היא משימה לא פשוטה כלל. אם אתם עובדים יחד בעסק ואתם רוצים לשפר את ההתנהלות בעסק משפחתי שלכם, אל תוותרו על המאמר הזה.
מהם הדגשים לשיפור ההתנהלות בעסק משפחתי?
עם יותר מ – 25 שנות ניסיון, בייעוץ עסקי לעסקים משפחתיים וכאלו המנוהלים על-ידי שני בני הזוג, לפניכם האתגרים שצצו לאורך תהליכי הליווי העסקי ודרך הפעולה הנכונה במצבים אלו.
ביסוס מערכת יחסים טובה, מפרה ומהנה לאורך זמן, דורשת מאמץ והשקעה משני הצדדים. ברגע ששני בני הזוג יודעים להתגבר על כעסים, קונפליקטים, פערים, מערכת היחסים תישמר מאוזנת והיא תשפיע הן בהתנהלות בבית והן בעסק.
אז… איך עושים את זה נכון ומוצאים את שביל הזהב לעבוד יחד ולשמר את הזוגיות?
קראו עוד על עסק משפחתי:
הבסיס לכל עסק משפחתי מוצלח היא התקשורת
תקשורת טובה היא הבסיס לכל קשר, בוודאי כשמדובר בזוגיות ובטח כשמדובר בניהול עסק משותף. לא להשאיר דברים בבטן, וללמוד להקשיב לצד השני. תקשורת טובה היא כזו שמקדמת את הקשר ומשמשת כלי להתפתחות ולשיפור. לכן חשוב לעשות פסק זמן, אחת לשבוע/שבועיים ולדבר. לבדוק עם עצמכם מה עבד לכם, מה לא עבד, מה תרצו לשנות, ממה נהניתם, מה הבקשה שלכם אחד מהשני. פרגנו אחד לשני, אמרו מילה טובה, עודדו וחזקו אחד את השני.
חלוקת תפקידים בעסק המשפחתי
המטרה היא ליצור גבולות ולהפחית את נקודות החיכוך בין בני הזוג. ברגע שכל אחד יודע את גבולות האחריות שלו, הוא פועל בתוכן. יש הגדרת תפקידים ברורה מי אחראי על כל משימה, כל אחד בתחום מומחיותו. קביעת התפקידים הנפרדים והבהרת תחומי אחריות של כל אחד מבני הזוג, מאפשרת לכל אחד מהם לסמוך זה על זו, כי הם יודעים שכל אחד מהם פועל בתחום בו הוא מצטיין.
מנגנון קבלת החלטות בעסק המשפחתי
חשוב לגבש מנגנון קבלת החלטות שיהיה מוסכם על שני בני הזוג. לקבוע איך מתקבלות ההחלטות, באלו מקרים אפשר לקבל החלטה ללא בן הזוג, מהם התחומים שלגביהם נדרשת החלטה משותפת ועוד.
פגישות עבודה קבועות בעסק המשפחתי
גם אם בני הזוג נמצאים בצמידות כל היום, עדיין נדרשות פגישות עבודה מסודרות וקבועות, 'ישיבות צוות' שבהן ידונו בנושאים חשובים ודחופים לעסק, יקיימו הערכות מצב, יעלו דילמות, יטילו משימות ויעקבו אחר ביצוען. כל זה ייעשה במסגרת תרבות דיון מכבדת.
מציאת האיזון בין העסק לחיי המשפחה
להביא את העבודה הביתה את הבית לעבודה? כן? לא? הזליגה של השיח העסקי בשיח המשפחתי היא די טבעית ומובנת. וגם כאן יש צורך לשים גבולות, ולא להגיע למצב בו ארוחת ליל שישי, או בילוי על שפת הים יהפוך לישיבה עסקית. כדי שלא ייווצר מצב כזה כדאי לייצר תחומי עניין נוספים משותפים, כמו ספורט, חופשות וכו', וגם ליזום טיולים המשלבים בין עסקים להנאה. וכשיש בעיה בבית, בהחלט מומלץ לעשות את ההפרדה ולא להביא את הבעיות מהבית לעבודה. מומלץ להגיע לפתרון הבעיה/המשבר לפני הגעה לעבודה.
התלהבות משותפת וגמישות עסקית
כששני בני הזוג אוהבים את מה שהם עושים, והעבודה המשותפת גורמת להם לתשוקה ולהתלהבות, העסק המשפחתי ישגשג ויפרח. גמישות עסקית וכנות הדדית יסייעו לעבודה משותפת טובה ויעילה. וכמו בכל מערכת יחסים, לדעת להתפשר, להסתגל לרעיונות שונים, להקשיב ולכבד.
ובכל זאת – מה קורה כשלעיתים יש מריבות וויכוחים?
יש צורך לברר מה באמת מפריע לצד השני. כך למשל אחד מבני הזוג מאוד אוהב לבוא לקראת לקוחותיו וזה התבטא בכך שנתן להם הנחות גדולות מדיי לטעמה של אשתו. הפתרון היה, לייצר סביבו מערכת שלא תאפשר לו להתעסק במכירה עצמה.
ומה קורה שהדברים ממש לא מסתדרים?
לעיתים קיים סיכון מסוים בהקמת עסק זוגי משותף והדברים בין השניים לא מסתדרים. במצב כזה הזוגיות נמצאת בסיכון וגם הפרנסה. לכן מומלץ, מהפן העסקי להקפיד על הצד הפיננסי של העסק ולשמור על התנהלות כלכלית יציבה.
ומבחינת חשבון הבנק?
ההתנהלות הכלכלית מהווה נדבך מרכזי בחיים של כולנו. לא פעם קורה שהכסף של הבית מתערבב עם הכסף של העסק ואז נוצר בלבול הגורם לחוסר שליטה ומכאן ה"הפתעות" כבר נראות באופק… ולכן חשוב להפריד בין החשבון העסקי לחשבון הבית, הקפידו לנהל גיליון שליטה בקובץ 'אקסל' שבו יפורט צפי ההכנסות וצפי ההוצאות, תכננו באופן עתידי את ההוצאות הגדולות הצפויות לחודש הקרוב הרי לכל חודש יש את ה'פיק' שלו, הימנעו ממצב של מינוס בחשבון הבנק, זה גורר מריבות וקשיים בהמשך, קחו לעצמכם בעלי מקצוע בכל תחום כספי כמו למשל ייעוץ משכנתאות, ייעוץ פנסיוני וכדומה, בדקו שהכספים שלכם לא מפוזרים ללא השגחה, וודאו שהכסף של הבית ושל העסק מפוקח ומנוהל נכון, תחת בקרה צמודה.
לסיכום, נקודת האיזון שבין זוגיות לבין ניהול עסק משותף היא נקודה רגישה שקשה מאד למצוא אותה, אבל עם התנהלות נכונה, שיתוף פעולה ויכולת הכלה הדדית בין בני הזוג זו יכולה גם להיות הצלחה אדירה.
אז לחיי החיים המשותפים, הפרטיים והעסקיים, אאחל לכל העוסקים במלאכה, זוגיות ואהבה בעסק המשותף.
ולכל מקרה אחר, אתם מוזמנים לפנות אלי בכל שאלה הקשורה לנושא,
אני אשמח להשכין שלום ולסייע במימוש החלום שבניהול העסק המשפחתי.
לקביעת פגישה בנושא ייעוץ עסקי לעסק משפחתי, חייגו למספר המופיע בראש העמוד.