ההדרים 7, גני תקווה​, יש מעלית וחניה.

לחצו לשיחה מיידית! 🙂

למה יש הבדל בין הדוח הכספי לתזרים המזומנים?

בעלי עסקים פונים אליי לקבל ייעוץ פיננסי, כי הם לא מבינים למה יש הבדל עצום בין הדוחות הכספיים שרואה החשבון שלהם מציג, לבין המציאות בפועל. הדו”ח של רואה החשבון מציג עסק רווחי ויציב, בעוד תזרים המזומנים מראה עסק בחובות, עם חריגה ממסגרת האשראי, פער בכספים נזילים ודאגות לגבי המימון השוטף. בפגישות הייעוץ, לאחר שאני מסביר לבעלי עסקים את מצבם האמתי, הם תופסים את הראש ופתאום מבינים איפה העסק שלהם עומד.

הניתוח הפיננסי של המספרים מסביר בצורה פשוטה איך יכול להיות שהדוחות של רואה החשבון מציגים תמונה אחת ובפועל המצב הוא לגמרי אחר. ברוב המקרים, הבעיה איננה טעות בדוח של רואה החשבון, אלא באי הבנה שהדוחות שהוא מגיש משרתים את רשויות המס, אולם אינם משקפים את המצב הפיננסי של העסק. מה יש בדוח רווח והפסד? מדוע יש פערים בין הדוחות הכספיים של רואה החשבון לבין תזרים המזומנים בפועל? ואיך אפשר להבין את מצבו הפיננסי האמתי של העסק?

דוח רווח והפסד – מה הוא משקף?

כל עסק שמגיע אלי לייעוץ פיננסי נדרש להביא דוח רווח והפסד של ה-3 שנים האחרונות. כיוון שדוח רווח והפסד של רואה החשבון עוזר להבין את מצבו הכלכלי של העסק ולכן הוא חשוב. הדוח משקף מהם מקורות הרווח והיכן הם נמצאים, מהם מוקדי הרווח, מה גובה ההוצאות ועבור מה. יחד עם זאת, הדוח אינו מציג את התמונה המלאה, לכן ישנם פערים בין הדוח לבין המצב הפיננסי בפועל. בנוסף, לבעלי עסקים רבים חסר ידע כלכלי ולכן הם אינם מבינים את המונחים הבסיסיים ואת הכוונה המלאה של כל סעיף. לכן אני כאן – כדי לעשות לכם סדר במנוחים הכלכליים וגם כדי לייצר עבורכם דוח פיננסי מרכז, שמשקף באמת את תמונת המצב של העסק. בעלי עסקים שפנו אלי, קיבלו “תרגום” של כל דוחות רואה החשבון לדוח אקסל מרכז שמשקף בכל שנה, מה היה המחזור, מה הרווח, מה היו ההוצאות ועל מה. בדוח זה גם מגולם ריכוז הלוואות והחזרי מימון ובנוסף, פרטים נוספים שעוזרים לבעל העסק להבין בדיוק, היכן העסק שלו עומד מבחינה כלכלית ותזרימית.

למה יש הבדל בין הדוחות הכספיים לבין תזרים המזומנים של העסק
למה יש הבדל בין הדוחות הכספיים לבין תזרים המזומנים של העסק

מה משקף הרווח הגולמי?

בדוח הרווח והפסד ישנם 3 מונחים שכדאי להכיר, הראשון הוא רווח גולמי. הוא משקף את ההפרש בין סך עלויות המכר וסך ההכנסות ממכירות. כלומר, בין ההכנסות ממכירת מוצרים, לבין העלויות שהושקעו בייצור (ציוד, ייצור, חומרי גלם, הוצאות שכר, ארנונה, אחסון וכדומה). לפיכך, הרווח הגולמי מראה מהי רמת הרווחיות הבסיסית של העסק. ממנה אפשר להתחיל להבין אילו מהלכי התייעלות כדאי לעשות בנושא תמחור. יחד עם זאת, הרווח הגולמי אינו משקף בהכרח את מצב העסק ולא ניתן להבין ממנו מה הנזילות או מה ההשפעה על תזרים המזומנים של העסק.

רווח תפעולי מהו?

הרווח התפעולי הוא המונח השני שכדאי להכיר, כאשר מסתכלים על דוח הרווח והפסד. הרווח התפעולי הוא הרווח הגולמי, פחות ההוצאות להתנהלות השוטפת (פרסום, שיווק, חשמל, מים, שכירות, הוצאות משרדיות, אחזקת רכב, הנהלת חשבונות וכן הלאה). כמו הרווח הגולמי, גם מנתוני הרווח התפעולי ניתן להסיק מסקנות ותובנות, כאשר משווים בין השנים, אפשר לראות האם הרווח התפעולי גדל או קטן, האם הוא מתאים למקובל בענף ועוד. תובנות אלו יכולות ללמד על מוקדי השינויים בין השנים, האם השינוי היה לטובה או לרעה, מהם התהליכים שאותם כדאי לשפר וכדומה.

רווח נקי מהו?

המונח השלישי שכדאי להכיר, הוא הרווח הנקי. זהו הרווח שנשאר ביד לאחר תשלומי מיסים. אם מדובר בחברה לדוגמה, אז לוקחים את הרווח התפעולי ומפחיתים מס חברות, שנכון להיום עומד על 23%.

קראו עוד: מה ההבדל בין רווח תפעולי לרווח נקי

ממה נובעים הפערים בין הדוח הכספי למציאות בפועל?

הדוחות של רואה החשבון מתקבלים בכל תקופה של שנה, חצי שנה או רבעון. רוב העסקים פשוט מסתכלים על השורה התחתונה, קוראים את המספר שרשום תחת הכותרת של הרווח הגולמי, התפעולי והנקי. אבל הם לא מבינים את המשמעויות הכלכליות ואינם מבצעים השוואה וניתוח נתונים בין השנים. אלו מספקים תובנות משמעותיות לגבי התנהלות העסק או החברה שלכם. הנתונים הנגזרים מהדוחות הכלכליים בהחלט עוזרים לקבל אינדיקציה לגבי מצבו הכלכלי של העסק, אולם אינם מספקים תמונה נכונה ומלאה לגבי מצבו. לכן, נובעים הפערים בין הדוחות למצב תזרים המזומנים ומצב חשבון הבנק בפועל.

חשבוניות למול גבייה מלקוחות בפועל

אחד הדברים שמטעים בדוחות הכלכליים של רואה החשבון, שהם מבוססים על החשבוניות המדווחות. אולם, אם העברתם חשבונית מס, אבל לא ביצעתם את גביית התשלום מהלקוחות בפועל, אז תהיה תמונת מצב של הכנסה גבוהה שאינה משקפת באמת את הכספים שנכנסו לחשבון. מבחינת רואה החשבון, הוא חייב לדווח לרשויות על כל מסמך חשבונאי שהוצאתם. לכן יכולה להצטייר תמונה חיובית לכאורה, למול כספים שטרם התקבלו בפועל לחשבון הבנק העסקי. לפיכך, מומלץ להוציא חשבון עסקה על כספים שאתם אמורים לקבל וטרם נכנסו לחשבון בפועל. חשבונית מס קבלה צריך להפיק רק לאחר שהכספים נכנסו ונתקבלו בעסק, מאחר וחשבונית מס, היא מסמך חשבונאי מחייב, שעליו יש לשלם מיסים כחוק. לבעיות בגבייה יש עוד השלכות רציניות ברמה הפיננסית וחשוב לטפל בהם בצורה מקצועית, בעזרתו של יועץ עסקי מיומן בעל ניסיון שטח ומאות המלצות מלקוחות מרוצים.

הלוואות והתחייבויות

דוח הרווח והפסד אינו משקף את כל ההלוואות וההתחייבויות של העסק, אלא רק חלק מהן – רבים מהפערים נובעים מכך. מה שכן גלום בו, אלו הוצאות הייצור והתפעול. אולם, החזרי הלוואות לבנק, לגופי האשראי או מהקרן להלוואות מדינה אינן מופיעות בו. לכן, יש לקחת את החזרי ההלוואות ולהפחית את הסכום משורת הרווח, כך תתחילו לראות איך המספרים מתחילים להתקרב למציאות.

תקופת הדוח

פער נוסף יכול לנבוע מתקופת הדוח שאליה מתייחסים הדוחות הכלכליים. כבעלי עסקים שמקבלים את הדוח אחת לשנה, מסתכלים על דוח שאינו רלוונטי לתקופת הזמן הנוכחית, אלא לתקופה מזמן עבר. כך שאם בתחילת השנה היו כמה חודשים טובים, אבל החודשים שלאחר מכן לא היו משהו, לא רואים את זה מהסתכלות על הדוח ולכן זה מטעה. ולא משקף את תמונת המצב האמתית של העסק.

תשלום לספקים לעומת קבלת כספים מלקוחות

פער נוסף שאינו שייך לדוח רווח והפסד מתייחס לניהול התזרים של בעלי העסקים. תמונה שגויה יכולה להתקבל מכך שלעתים לא לוקחים בחשבון מצב שבו משלמים לספקים בשוטף + 60, אבל גובים מהלקוחות בשוטף + 30. כך יש תמונת מצב אופטימית, נראה שיש הרבה כסף בחשבון, אבל זה לא באמת נכון. מצב נוסף, שעלול ליצור “בור” בתזרים, הוא מצב שבו הלקוח משלם לנו בשוטף + 45, אבל הספק דורש לקבל מאתנו על התשלום עבור הציוד / חומרי הגלם שוטף + 30. אז נוצר פער תקציבי שבו אנו נדרשים לשלם לספק, לפני שקיבלנו את הכסף מהלקוח. אלו הן דוגמאות שמוכיחות את הצורך של כל עסק, לנהל דוח תזרים מזומנים יומי. ודוחות פיננסיים שעוזרים להבין בדיוק כל כניסה ויציאה של כספים.

איך ייעוץ פיננסי עוזר להבין את המצב האמתי של העסק?

כמעט בכל תהליכי הייעוץ העסקי שאני עושה עם לקוחותיי, עולה הפער בהבנת תמונת המצב הפיננסית האמתית של העסק. ראשית, יש להבין את ההסתייגויות שיש על הדוחות הכספיים שרואה החשבון מציג ולקרוא את הנתונים בערבון מוגבל. זכרו, תפקידו של רואה החשבון הוא לתת דין וחשבון לרשויות המס ואין הוא מנהל את מצבו הפיננסי של העסק – זה מוטל עליכם או על יועץ פיננסי שתוכלו לשכור למטרה זו.

שנית, אם ברצונכם להבין מאיפה נובעים הפערים, כדאי לפנות ליועץ עסקי בעל השכלה כלכלית מקצועית. היועץ העסקי ינתח את הדוחות ו”יתרגם” אותם עבורכם, כך שישקפו את המציאות. מומלץ גם להיעזר ביועץ עסקי שיבנה עבורכם דוח כלכלי ודוח לניהול תזרים מזומנים, כדי שישקפו כמה באמת העסק מרוויח ומהם מוקדי הרווח שלו. היועץ העסקי יכול לספק דוחות שתוכלו למלא אותם באופן יומי, שבועי וחודשי, כך שיהיו מובנים ומוסברים למי שאינו איש פיננסים, אלא בעל עסק שמומחה לתחום העיסוק שלו. כמו כן, היועץ העסקי יסייע לכם בנושא של בניית תקציב העסק, כך שתדעו איך לנהל את התקציב העסקי בעצמכם, באופן עצמאי וללא עזרה חיצונית.

בכל מקרה, בתהליך של ייעוץ לעסקים, התוצאה היא ברורה – הגדלת הרווחיות. לצורך כך, היועץ העסקי יבנה עבורכם דוחות כלכליים שתוכלו לקבל החלטות על בסיסם, יגלם המלצות ופתרונות, כמו: שיפור גבייה מלקוחות, איך להתמודד עם פערי תזרים באמצעות אשראי ספקים, הוזלת ריביות על הלוואות, התייעלות בהוצאות, שינוי מודל התמחור ועוד. היועץ העסקי לא רק עושה סדר בפיננסים, אלא גם מעניק המלצות לשיפור ולהתייעלות, אלו משפרות את ניהול העסק ומגדילים את הרווחיות תוך זמן קצר. כאן תוכלו לקרוא בהרחבה על החשיבות של ייעוץ פיננסי.

אנו מזמינים אותך ליצור איתנו קשר עוד היום!

קראו עוד בנושא: 

יצחק טייב
אייל פז הוא יועץ פיננסי, פנטסטי, מקצועי, אסטרטג, שיודע לאתר את נקודות החולשה בעסק ולטפל בהם, ובמקביל לחזק ולהעצים את יתרונות העסק ולהגדיל רווחיות.
ניסן הליצן
אייל היקר יועץ ומלווה בתהליך להצלחה מספר אחד אלוף פשוט אלוף
Daniel Shovaly
אחלה אייל. עזר לי מאוד להבין מה חשוב
sarit levi
אתחיל ואומר שאייל פשוט בן אדם מדהים :)
לקחנו בעלי ואני ליווי אישי עסקי עם אייל , חייבת לציין שהוא עלה מעל כל המצופה !
השיחות איתו והליווי בין הטובים שהכרתי , הוא יודע לכוון אותך לתוצאות הכי טובות עבור העסק שלך ,
הוא נותן כלים פרקטיים ומהותיים להמשך פיתוח העסק שלך
באמת שאני שמחה על ההחלטה שלקחנו לקחת את אייל , יש לו המון ידע וניסיון והכי חשוב הוא מאמין בנו ובהצלחה שלנו ויודע מה הכי טוב עבורנו !
אז אם אתם מתלבטים אם לקחת ליווי עסקי עם אייל ? מקווה שהפגתי לכם את החששות , הוא מדהים ! מי שיזכה לליווי איתו אחד על אחד יבין על מה אני מדברת , ותודה לך אייל על הליווי המדהים שאתה נותן עבורנו :)
רינת חקק
אייל היקר ,
תודה על היעוץ הפיננסי המותאם בדיוק בשבילי .
תמיד ההסבר והתשובות הינם עם נועם הליכות וסבלנות .
ידע ענקי ממליצה בחום
תודה איש יקר !
roie jerasi
אז ככה... יש לי סופרמרקט (כבר 8 שנים) והייתי צריך לעשות סדר מכיון שהרגשתי שאני לא מצליח להרים את העסק ... הגעתי לאייל פז אחרי המלצות ופשוט היה חיבור מדהים מהתחלה.. הוא מקצוען אמיתי, לא מוותר על מה שאני לא שמתי לב שקיים בכלל והכי חשוב עזר לי להרים את המחזור החודשי ,.... אייל אתה פשוט עילוי ומי שמתלבט מוזמן לפנות אליי להמלצה!!!
Oksana Lagziel
הגעתי לאייל לפי המלצות ועדיין הופתעתי לטובה כמובן. יש סדר,מסימות כל שבוע, עקביות. עדיין בתחילת הדרך, מאוד מרוצה
רונאל בלאיש
ממליץ בחום! קיימתי פגישת ייעוץ עם אייל לקראת פגישה עסקית חשובה והפגישה עם אייל הצמיחה לי כנפיים ועזרה לי להגיע מוכן. אני יכול לומר שהתוצאות כבר כיסו את שווי הפגישה. ולא די בכך - ביום הפגישה קיבלתי טלפון מתעניין מאייל שדורש בשלומי. ריגש אותי מאוד.
Tal Fischler
אייל פשוט מעולה ואיש מקסים
הוא פקח את עינינו מול המציאות
ונתן לנו כלים להשתפר
מומלץ מאוד!
בניפון בניפון
אייל איש נעים הליכות ,מסביר בסבר פנים יפות הכל מובן וברור אני בטוח אמשיך לעבוד איתו😍
js_loader
הדברים החמים באמת עולים קודם לרשתות החברתיות

הצטרפו לניוזלטר שלנו! 
ותקבלו מאמר חדש כל שבוע!

אני משקיע בסרטונים, בטיפים מעולים ומידע חשוב לבעלי עסקים שרוצים שהעסק יצליח יותר.

תודה על הרשמתך
שתפו אותנו
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 256 ביקורות
×
js_loader

מרגיש שהעסק כבד מדי? אל תתמודד לבד!

עסק עצמאי זה לא לבד! 🤝 
אני כאן ללוות אותך להצלחה, צעד אחרי צעד.
השאר פרטים ונמצא יחד, את הפתרון שמתאים לך 👇