ההדרים 7, גני תקווה​, יש מעלית וחניה.

לחצו לשיחה מיידית! 🙂

ניהול סיכונים: לקחים ממקרה טבע ואיך ליישם אותם בחברה שלך

ניהול סיכונים בחברה הוא אחד המרכיבים החשובים ביותר לשמירה על יציבות והצלחה לאורך זמן. אחד המקרים הבולטים הממחישים את החשיבות בניהול סיכונים מושכל הוא סיפור חברת התרופות 'טבע'. במהלך השנים האחרונות, טבע חוותה טלטלות כלכליות וניהוליות, שהובילו להפסדים משמעותיים ולפיטורי אלפי עובדים. המקרה של טבע מלמד אותנו לקחים חשובים שכל בעל עסק יכול ליישם בעסק שלו. במאמר זה ננתח את השגיאות שנעשו בחברת טבע ונציע כלים לניהול סיכונים יעיל בעסק.

חברת התרופות 'טבע' עברה בשנים האחרונות זעזועים משמעותיים שלוו בהפסדים ובפיטורי אלפי עובדים. למרות מינויו של מנכ"ל חדש לחברה לפני כשנה וחצי, הודיע המנכ"ל: "השנה הנוכחית תהיה נקודת התחתית בחברה שלנו". אייל פז מומחה לייעוץ עסקי לחברות, מפרט מהיכן נבעו השגיאות שנעשו בחברת התרופות טבע, ומהם הלקחים שכל בעל עסק יכול ללמוד מכך ולהטמיע בעסק שלו.

ניהול סיכונים בעסק: לקחים ממקרה טבע ואיך ליישם אותם בעסק שלך
ניהול סיכונים בעסק: לקחים ממקרה טבע ואיך ליישם אותם בעסק שלך

מהו ניהול סיכונים בחברה?

ניהול סיכונים בחברה הוא תהליך המאפשר זיהוי, הערכה ומענה לאיומים פוטנציאליים שיכולים להשפיע על הצלחת העסק. המטרה היא למנוע נזקים משמעותיים ולשמור על יציבות פיננסית ותפקודית.

תהליך זה כולל:

  • זיהוי סיכונים: אילו איומים קיימים או עשויים להתקיים בעתיד?
  • הערכת סיכונים: מהי ההסתברות שיתממשו ומה תהיה השפעתם?
  • תכנון תגובה: אילו צעדים ניתן לנקוט כדי להקטין את הסיכון או להתמודד איתו?
  • מעקב ובקרה: כיצד לפקח באופן שוטף על מצבי הסיכון ולבצע שינויים נדרשים?

המקרה של טבע: לקחים לניהול סיכונים בחברה

בשנים האחרונות בוצעו בחברה שורה של שגיאות וכשלי ניהול שעלו לחברה הון עתק. הנה כמה מהשגיאות שביצעה וכיצד ניתן ללמוד מהן:

השגיאות נבעו כתוצאה מהחשש מפקיעת תוקף הפטנט של תרופת הקופקסון, המיועדת לטפל ולהקל על החולים בטרשת נפוצה. תרופה זו לבדה הייתה אחראית על יותר מ–40% מהרווח התפעולי של החברה וגרסתה של התרופה איבדה את הגנת הפטנט שלה כבר במאי 2014. החשש מאובדן הרווח מהתרופה, אילץ את טבע  לקבל החלטה לגבי מקורות הכנסה שימלאו את החלל שהותיר פקיעת תוקף הפטנט.

ההחלטה שנפלה בטבע הייתה לרכוש חברות המייצרות תרופות גנריות.

על פניו, ההחלטה נראתה טובה ומועילה, אלא שבדרך המימוש שלה היו מספר שגיאות מכריעות.

מה היו השגיאות? 

  1. לצורך מינוף החברה, טבע השתלטה על חברות תרופות בעולם בהצעות רכישה גבוהות מאוד, דבר שגרם להשקעת תקציבים רבים ולהגדלת הסיכון של החברה.
  2. טבע הסתבכה במהלך יומרני של קניית חברה מקסיקנית בסכום של 2.3 מיליארד דולר, מבלי לערוך בדיקת נאותות מקיפה על החברה, שבדיעבד התברר, כי אינה עומדת בדרישות רשויות הבריאות המקומיות, וכי החברה הונתה את טבע.
  3. במטרה לרכוש את חברות התרופות, טבע הייתה צריכה למצוא מקורות מימון, מהבורסה, מהמשקיעים, ובכך יצרה חוב ענק לבעלי המניות.
  4. תפקידם של הדירקטורים, הממונים מטעם בעלי המניות, שתפקידם בין היתר לפקח על התהליך ויתרה מזאת, כבוגר קורס דירקטורים, אני יודע שאחת החובות הגדולות ביותר המוטלת על כל דירקטור, היא 'חובת הזהירות' תפקידה ליצור איזון בין שני צדי המתרס: מצד אחד, לדאוג לציבור בעלי המניות מפני תוצאה שלילית של החלטות הגובלות בחוסר מיומנות או פזיזות של מי ששלח אותם ומצד שני, לא להימנע מלקחת החלטות, לעיתים בתנאי חוסר וודאות.
    משמעותה של חובה זו היא שחובת כל דירקטור, באשר הוא, לנקוט בכל האמצעים האפשריים כדי להימנע ממעשה או מחדל שעלול לסכן את החברה.
    האם יכול להיות שהדירקטורים שמשו כ'חותמות גומי' לכל מהלך שנעשה על ידי החברה?

כלים פרקטיים לניהול סיכונים בחברה

כדי למנוע מקרים כמו זה של טבע, הנה שלושה כלים פרקטיים שכל בעל עסק יכול ליישם:

1. בניית תוכנית לניהול סיכונים

  • הערכת סיכונים: ערכו רשימה של כל הסיכונים האפשריים בעסק, כמו תקלות באספקה, ירידה בביקוש למוצר, שינויים רגולטוריים, או בעיות תזרימיות.
  • קביעת סדר עדיפויות: דרגו את הסיכונים לפי חומרתם והסבירות למימושם.
  • יצירת תוכנית תגובה: הכינו תוכנית מגירה לכל סיכון. לדוגמה, במקרה של ירידה במכירות, אילו פעולות שיווקיות ניתן לבצע כדי לבלום את הירידה?

2. פיקוח ובקרה

כדי להבטיח ניהול סיכונים שוטף, יש ליצור מערכת פיקוח שתתמקד בנושאים הבאים:

  • תזרים מזומנים: עקבו אחר ההכנסות וההוצאות כדי למנוע גרעונות.
  • ניהול עובדים: ודאו כי יש שקיפות וקשר רציף עם הצוות.
  • מוצרים ושירותים: בצעו סקירה תקופתית של הביצועים העסקיים ושמרו על התאמה לשוק.

3. מינוף חשיבה ביקורתית

בכל עסק חשוב שיהיה "פרקליט השטן" – מישהו שישאל שאלות קשות ויעלה חששות. אפשר להשתמש במודל ששת כובעי החשיבה של אדוארד דה בונו, כאשר הכובע השחור מתמקד בזיהוי סיכונים. שאלות כמו: "מהם החולשות של התוכנית?" או "מה יקרה אם הדברים לא יתנהלו כמתוכנן?" יסייעו לזהות כשלים פוטנציאליים מראש.

מהם הלקחים שיכולים בעלי עסקים ללמוד ממקרה 'טבע'?

  1. ניהול סיכונים – העולם העסקי הוא סביבה רווית סיכונים. כדי שבעל העסק יוכל לשרוד את הסיכונים אליהם הוא חשוף, ובכך לשפר את סיכויי ההצלחה והצמיחה שלו לאורך שנים, הוא נדרש לשאול את עצמו את השאלות הבאות: מה הסיכונים האפשריים? מה ההסתברות להתממשות הסיכון? מה יהיה היקף הנזק הכספי של החברה אם הסיכון יתממש? כיצד ניתן להתגונן? כמה הון צריך להקצות כדי לשרוד משבר? כל בעל עסק צריך כל הזמן להניח שתמיד קיימים ויהיו מתחרים, ותמיד המוצר או השירות שהוא חושב שהוא יחידי בתחומו, בלעדי ואין שני לו, זה רק שאלה של זמן, עד שיקומו מתחרים, או שיהיה שינוי ברגולציה, שינוי בטכנולוגיה, העלויות יעלו, יהיה שינוי בהעדפות האנשים. ולכן כל בעל עסק חייב להיערך ולבצע ניהול הסיכונים.
  2. הערכת מצב והעלאת שאלות – בכל עסק צריך שיהיה אדם שיהווה את "פרקליט השטן" וישאל שאלות "מקשות" ויעלה השגות, רצוי שיהיה זה אדם מן הצד ולא בעל העסק עצמו, לצורך שמירה על אובייקטיביות. כמו במודל ששת כובעי החשיבה של אדוארד דה בונו, מבין ששת הכובעים, הכובע השחור הוא המייצג את ההשתהות לצורך הערכה. הכובע השחור עוסק באמת ובמציאות: האם זה נכון? האם זה מתאים? האם זה יצליח? כמו כן, הכובע השחור מעלה חשדות וסיכונים: ממה עלינו להיזהר? אילו בעיות ייתכנו בהמשך? מה יקרה אם לא? איך נערכים? מהי תוכנית המגירה שלנו.
  3. מערכת פיקוח הדוקה – ראייה מערכתית של הצוות המנהל, לגבי מוצרים, שירותים, ניהול עובדים, פיקוח על תזרים מזומנים, על תהליכי שיפור ועוד.

לסיכום

המקרה של טבע ממחיש כיצד התעלמות מניהול סיכונים אפקטיבי יכולה להוביל למשבר משמעותי. בעסק שלך, יישום עקרונות ניהול הסיכונים יסייע לך לשמור על יציבות ולצמוח לאורך זמן. אני מזמין אותך לקרוא גם את המאמר על: ניהול סיכונים בעסק. זכרו, העולם העסקי הוא דינמי ומלא באיומים, אך עם תכנון נכון, פיקוח מתמיד וגישה ביקורתית, ניתן לצמצם את ההשפעות של סיכונים ולהפוך אותם להזדמנויות. אז אם אתם מתמודדים עם שאלות בנושא ניהול סיכונים בעסק שלכם, אני מזמין אתכם ליצור קשר ולקבל ייעוץ מקצועי. ניהול סיכונים נכון יכול לעשות את ההבדל בין הישרדות לצמיחה.

אנו מזמינים אותך ליצור איתנו קשר עוד היום!

יצחק טייב
אייל פז הוא יועץ פיננסי, פנטסטי, מקצועי, אסטרטג, שיודע לאתר את נקודות החולשה בעסק ולטפל בהם, ובמקביל לחזק ולהעצים את יתרונות העסק ולהגדיל רווחיות.
ניסן הליצן
אייל היקר יועץ ומלווה בתהליך להצלחה מספר אחד אלוף פשוט אלוף
Daniel Shovaly
אחלה אייל. עזר לי מאוד להבין מה חשוב
sarit levi
אתחיל ואומר שאייל פשוט בן אדם מדהים :)
לקחנו בעלי ואני ליווי אישי עסקי עם אייל , חייבת לציין שהוא עלה מעל כל המצופה !
השיחות איתו והליווי בין הטובים שהכרתי , הוא יודע לכוון אותך לתוצאות הכי טובות עבור העסק שלך ,
הוא נותן כלים פרקטיים ומהותיים להמשך פיתוח העסק שלך
באמת שאני שמחה על ההחלטה שלקחנו לקחת את אייל , יש לו המון ידע וניסיון והכי חשוב הוא מאמין בנו ובהצלחה שלנו ויודע מה הכי טוב עבורנו !
אז אם אתם מתלבטים אם לקחת ליווי עסקי עם אייל ? מקווה שהפגתי לכם את החששות , הוא מדהים ! מי שיזכה לליווי איתו אחד על אחד יבין על מה אני מדברת , ותודה לך אייל על הליווי המדהים שאתה נותן עבורנו :)
רינת חקק
אייל היקר ,
תודה על היעוץ הפיננסי המותאם בדיוק בשבילי .
תמיד ההסבר והתשובות הינם עם נועם הליכות וסבלנות .
ידע ענקי ממליצה בחום
תודה איש יקר !
roie jerasi
אז ככה... יש לי סופרמרקט (כבר 8 שנים) והייתי צריך לעשות סדר מכיון שהרגשתי שאני לא מצליח להרים את העסק ... הגעתי לאייל פז אחרי המלצות ופשוט היה חיבור מדהים מהתחלה.. הוא מקצוען אמיתי, לא מוותר על מה שאני לא שמתי לב שקיים בכלל והכי חשוב עזר לי להרים את המחזור החודשי ,.... אייל אתה פשוט עילוי ומי שמתלבט מוזמן לפנות אליי להמלצה!!!
Oksana Lagziel
הגעתי לאייל לפי המלצות ועדיין הופתעתי לטובה כמובן. יש סדר,מסימות כל שבוע, עקביות. עדיין בתחילת הדרך, מאוד מרוצה
רונאל בלאיש
ממליץ בחום! קיימתי פגישת ייעוץ עם אייל לקראת פגישה עסקית חשובה והפגישה עם אייל הצמיחה לי כנפיים ועזרה לי להגיע מוכן. אני יכול לומר שהתוצאות כבר כיסו את שווי הפגישה. ולא די בכך - ביום הפגישה קיבלתי טלפון מתעניין מאייל שדורש בשלומי. ריגש אותי מאוד.
Tal Fischler
אייל פשוט מעולה ואיש מקסים
הוא פקח את עינינו מול המציאות
ונתן לנו כלים להשתפר
מומלץ מאוד!
בניפון בניפון
אייל איש נעים הליכות ,מסביר בסבר פנים יפות הכל מובן וברור אני בטוח אמשיך לעבוד איתו😍
js_loader
הדברים החמים באמת עולים קודם לרשתות החברתיות

הצטרפו לניוזלטר שלנו! 
ותקבלו מאמר חדש כל שבוע!

אני משקיע בסרטונים, בטיפים מעולים ומידע חשוב לבעלי עסקים שרוצים שהעסק יצליח יותר.

תודה על הרשמתך
שתפו אותנו
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 256 ביקורות
×
js_loader

מרגיש שהעסק כבד מדי? אל תתמודד לבד!

עסק עצמאי זה לא לבד! 🤝 
אני כאן ללוות אותך להצלחה, צעד אחרי צעד.
השאר פרטים ונמצא יחד, את הפתרון שמתאים לך 👇