הקמת עסק קטן היא חלום של רבים, אך הדרך להצלחה רצופה באתגרים שעלולים להוביל לטעויות כואבות. טעויות של בעלי עסקים קטנים ובינוניים, שנעשות לעיתים מתוך חוסר ניסיון, לחץ יומיומי או אפילו מתוך רצון טוב, עלולות לעלות ביוקר! הן מבחינת כסף והן מבחינת זמן ומשאבים. במאמר זה נסקור את הטעויות הנפוצות ביותר שעושים בעלי עסקים קטנים, נבין את הסיבות להתרחשותן ונציג דרכים למנוע אותן, כדי שהעסק שלכם יוכל לצמוח בביטחון ולהגיע ליציבות ורווחיות לאורך זמן.
אייל פז בעל חברת ייעוץ עסקי לעסקים קטנים מתמקד בטעויות המרכזיות שעושים בעלי עסקים (ומאד יכול להיות שגם את או אתה שוגים בכך). אלו טעויות שראיתי ואני עדין רואה שעושים בעלי עסקים והייתי רוצה לעזור לכם להימנע מכך. תיכף נפרט הכל, אבל השגיאות המרכזיות הן: שבעלי עסקים שוכחים מדוע הקימו את העסק ומאבדים את ההנאה שבכך. העסק הוא מרכז הכובד של החיים שלנו, אולם אסור לשכוח שיש גם חיים משלנו ושעם כל הכבוד אנחנו מנהלים את העסק ולא העסק מנהל אותנו. הישארו תמיד רלוונטיים לשוק והתאימו את העסק שלכם לביקוש של הלקוחות. השקיעו בפיתוח עסקי ובחדשנות עסקית. תנסו להכניס כמה שיותר אוטומציה שתקל עליכם ותחסוך פעולות כוח אדם. אל תהיו העובדים הראשיים בעסק, אלא המנהלים של העסק, תנהלו אותו, אל תתנהלו.
“דילוג” על בניית האסטרטגיה ובידול וקפיצה לשוק היא טעות נפוצה גם כן. תשרתו את הלקוחות, תהיו היועצים שלהם ולא אנשי המכירות. תנהלו את תזרים המזומנים, השקיעו במעקב ושליטה פיננסית בעסק. נכון, הרבה פעמים חסר ידע בנושא ולכן מומלץ לפנות לקבל עזרה בתחום הפיננסי, כדי לשלוט במספרים. אל תחשבו שחיסכון בהוצאות זה טוב לעסק, להיפך. הוצאה נכונה מייצרת הכנסה. התפקיד שלנו הוא למקסם את ההוצאה, כך שתייצר את מקסימום ההכנסה (ROI). תנהלו את הגבייה בעסק, ותשתדלו מאד שלא להגיע למצב של חובות אבודים. מהן הטעויות של בעלי עסקים קטנים ובינוניים ואיך אפשר להימנע מהן בעזרת תכנון נכון ופעולה מתאימה? המשיכו לקרוא!
קראו עוד בנושא:
- ייעוץ עסקי לעסקים קטנים – המדריך
- מהם שלבי הייעוץ לעסקים קטנים
- כיצד לעבור מעסק קטן לחברה גדולה
- מה היתרונות והחסרונות של עסק קטן
- כיצד לנהל את המלאי ביעילות בעסק קטן
מהן הטעויות העיקריות שבעלי עסקים קטנים עושים?
ישנן מספר טעויות שבעלי עסקים קטנים ובינוניים עושים, שיכולות להוביל לתוצאות גרועות או אפילו לכישלון עסקי. הנה כמה מהעיקריות שבהן:
- חוסר תכנון: אי יצירת תוכנית עסקית מקיפה המתארת יעדים, אסטרטגיות ותחזיות פיננסיות עלולה להיות טעות משמעותית.
- תוכנית עסקית: התוכנית מסייעת לספק מפת דרכים לעסק ומאפשרת לבעלים לקבל החלטות מושכלות יותר.
- חוסר התמודדות מול מתחרים: אי מחקר וניתוח של התחרות עלולה להיות טעות קריטית. הבנת החוזקות והחולשות של המתחרים יכולה לעזור לבעלי עסקים לפתח אסטרטגיות להבדיל בין המוצרים או השירותים שלהם.
- ניהול פיננסי: הוצאת יותר מדי כסף או לקיחת חובות יתר עלולה להעמיד עסק במצב כלכלי רעוע, חוסר ניהול פיננסי היא שגיאה מאד נפוצה ומשמעותית. בעלי עסקים צריכים לנהל את הכספים שלהם ולהבטיח שיש להם תזרים מזומנים הולם כדי לקיים את פעילותם.
- שירות לקוחות לא טוב: אי התמקדות בצרכי הלקוח עלול להוביל לאובדן הזדמנויות ולירידה במכירות. בעלי עסקים צריכים להיות קשובים ללקוחות שלהם ולחפש כל הזמן דרכים לשפר את חווית הלקוח. לכן, שירות לקוחות הוא מאד משמעותי.
- בעלי העסקים לא מסתגלים לשינויים במהירות: השווקים, העדפות הצרכנים והטכנולוגיות מתפתחים כל הזמן. בעלי עסקים שלא מצליחים להסתגל לשינויים הללו יכולים להעמיד את העסק בסכנת סגירה. חיוני להישאר גמישים ופתוחים לרעיונות והזדמנויות חדשות.
- עובדים: בעלי עסקים שלא מצליחים להעסיק עובדים מוכשרים ובעלי מוטיבציה עלולים לסבול מתפוקה ומתפקוד לקוי. העסקת האנשים הנכונים ויצירת סביבת עבודה חיובית יכולים לעזור לטפח צמיחה והצלחה. על ידי הימנעות מהטעויות הנפוצות הללו והקפדה על גישתם לניהול העסק שלהם, בעלים יכולים להגדיל את הסיכוי להצלחה ארוכת טווח.
מהן הדרכים למנוע את הטעויות בעסק הקטן?
תיזכרו בסיבה לפתיחת העסק
אל תשכחו את הסיבה שלשמה פתחתם את העסק ואל תאבדו את ההנאה של מה שאתם אוהבים לעסוק בו. אל תתנו לעסק להפריע לחיים שלכם. תכננו ככל הניתן את הפעילות בעסק, נהלו גאנט עבודה ותנעצו בלו”ז את המשימות בצורה הכי יסודית האפשרית. אל תיתנו לאנשים אחרים לנהל לכם את העסק. תנסו לייצב את העסק וליהנות ממה שאתם עושים.
הישארו רלוונטיים לשוק
אם העסק לא רלוונטי ולא מתקדם בקצב ההתחדשות ואינו תואם את הביקוש, את הולכים לאבד לקוחות. כל הזמן תתעדכנו בטרנדים החדשים שרצים בשוק ותישארו רלוונטיים לשוק ולביקוש.
אתם העובדים הראשיים בעסק ולא הבעלים
מכירים את זה שנכנסות משימות, הלחץ השוטף משפיע ואתם נסחפים אל תוך טירוף המשימות ולא מצליחים להרים את הראש ולנהל את העסק? הרבה פעמים, בלי לשים לב, אנחנו נגררים אל תוך המשימות הדחופות של העסק ושוכחים שאנחנו הבעלים ועלינו גם לנהל את העסק ולא להיות העובדים הראשיים. השקיעו זמן בניהול העסק, ממש תחצבו בלו”ז זמן מוגדר שבו אתם עובדים על העסק ולא בעסק. קראו עוד על: ניהול עסק.
אל תקפצו לשוק לפני אסטרטגיה ותוכנית עסקית
אל תהיו תוצאתיים ומאוהבים ברעיון שלכם. תכננו אסטרטגיה עסקית, מצאו את הבידול של העסק שלכם וגבשו את המסר השיווקי עוד בשלב תכנון הקמת העסק. אל “תרוצו” אחרי הרעיון מבלי שהכנתם תוכנית עסקית והשקעתם בתוכנית שיווקית שמתכננת את העלויות הפיננסיות והשיווקיות למטרת קידום ופרסום העסק שלכם.
תשרתו את הלקוחות, אל תהיו אנשי המכירות שלהם
אחד הדברים שלקוחות מאד מעריכים זה כאשר המוכרים בעסק שלנו מנסים לעזור להם. כאשר מנסים למכור, הלקוחות מיד לוקחים את הרגליים ובורחים. גם אנחנו כאלה. תהיו היועצים של הלקוחות, תעשו איתם בירור צרכים, תייעצו להם באופן מקצועי, מה כדאי להם ומה יותר מתאים עבורם. הם יעריכו את זה מאד והקופה שלכם תדבר אחרת. קראו עוד על: שירות לקוחות.
אתם לא מנהלים מספיק את תזרים המזומנים
האם יש לכם דוח תזרים מזומנים שאתם עובדים לפיו? האם כל הכנסה, הוצאה, הלוואה וחובות לעסק, רשומים לכם באופן מסודר? אם לא, תשפרו את התחום הזה באופן מידי. דוח התזרים חשוב ביותר לניהול טוב ולרווחיות העסק מאחר והוא שופך אור על המצב האמתי של העסק, מה שלא משקפים דוחות אחרים כמו דוח רווח והפסד.
חיסכון בהוצאות שיווק ופרסום
אל תחשבו שלחסוך הוצאה זה דבר טוב, הרבה פעמים צריך לייצר הוצאה בשביל לייצר את ההכנסה. עסקים רבים משקיעים את הכסף שהעסק שלהם מייצר בפיתוח עסקי ושיווק העסק ובכך מקטינים את הרווח. אני חושב שזה חכם מאד, כיוון שזו הוצאה למטרת יצירת הכנסה. הוצאות שיווק ופרסום הכרחיות בכדי להגדיל את מעגל הלקוחות המשלמים של העסק שלכם. קראו עוד על: ייעוץ שיווקי.
חיסכון בגיוס עובדים
לפעמים חושבים שאם חוסכים בעובדים ועושים הכל בעצמנו (כי אנחנו נעשה את המשימה הכי טוב – זה נכון), אז העסק שלנו יתקדם טוב יותר. חברים, זה לא ככה. מומלץ לגייס עובדים. לא חייבים שכירים שאז יש גם עלויות מעביד וכל התקורות הכרוכות בכך. אלא בהחלט אפשר ואף מומלץ לשכור פרילנסרים שיעזרו לנו וייקחו חלק מהמשימות על בסיס שכר שעתי. זה מאד יקל על ניהול העסק, הרחבת נפח הפעילות העסקית והפניות שלנו כבעלי העסק על מנת לקדם ולפתח את העסק.
לעולם אל תפסיקו ללמוד
יש היום ברחבי האינטרנט כל כך הרבה ידע שמשתפים יועצים עסקיים, ממש כמוני. נצלו זאת ורכשו לעצמכם ידע. אפשר להחליט שעושים מנוי לערוץ וכל יום צופים בסרטון מתוך ערוץ היוטיוב, לדוגמה. אפשר גם להחליט שנרשמים לרשימת דיוור ועוקבים אחר המידע שמגיע למייל. מומלץ במיוחד להיכנס לבלוג ופשוט לעבור בין המאמרים המקצועיים ופשוט לקרוא. זה בטוח יעזור לכם לנהל את העסק טוב יותר.
תנהלו ותייעלו את הגבייה בעסק
אם יש כספים שחייבים לכם ולא קיבלתם, זו הכנסה שהעסק שלכם איבד ובכך נטל התזרים נופל על העסק שלכם. למה שתספגו את העלויות על עצמכם? נהלו ותייעלו את הגבייה מלקוחות. הקפידו על עמידה בתנאי התשלום שסוכמו ואכפו את מדיניות הגבייה. עוד אפשר להפיק דוח גיול לקוחות שמאד קריטי בניהול תזרים המזומנים.
האם יש דרך לזהות ולמנוע את הטעויות לפני שהן קורות?
טעויות של בעלי עסקים קטנים ובינוניים הן בלתי נמנעות בכל תחום עבודה, אבל יש דרכים לזהות ולמנוע אותן לפני שהן קורות. על ידי זיהוי בעיות פוטנציאליות ונקיטת צעדים לצמצום, ניתן להפחית את הסבירות להתרחשות טעויות בעתיד. על ידי שימוש בשילוב של ניתוח נתונים, שיפור תהליכים והכשרת עובדים, חברות יכולות לזהות טעויות פוטנציאליות לפני שהן מתרחשות ולנקוט בצעדים כדי למנוע מהן לקרות.
גם לקרוא את המאמר הזה וליישם, מאד יעזור לבעלי עסקים קטנים לחסוך מעצמם טעויות משמעותיות שעלולות לפגוע בעסק.
ואם תרצו ליווי אישי, תוכלו לפנות ליועץ עסקי ולקבל ייעוץ ממוקד ומותאם אישית.
סיכום
טעויות הן חלק בלתי נמנע מהחיים, ובעלי עסקים יכולים להשתמש בהן כדי להפוך למנהלים טובים יותר. למידה מטעויות יכולה לעזור לבעלי עסקים להיות מודעים יותר לחולשות ולחוזקות שלהם. זה גם מאפשר להם לזהות תחומים שבהם הם צריכים להשתפר, כמו גם דרכים שבהן הם יכולים להשתמש בכישוריהם הקיימים בצורה יעילה יותר. על ידי מאמץ מודע ללמוד מטעויות, בעלי עסקים יכולים לפתח כישורי קבלת החלטות טובים יותר, להגביר את יכולות פתרון הבעיות שלהם ולהפוך למנהלים טובים יותר.
אנו מזמינים אותך ליצור איתנו קשר עוד היום!