מתעניינים בתחום של בניית תכנית עסקית? הגעתם למקום הנכון. אם ברצונכם לבנות תכנית עסקית כנראה שעלה במוחכם רעיון להקמת עסק, לביצוע שינוי בעסק או רעיון מבריק שיתכן ויאפשר לכם להגיע לפריצת דרך עסקית. אולם בין הרעיון המבריק ובין הרצון לחולל שינוי מפריד תהום. אם אין לכם מושג מאיפה להתחיל, נוכל בהחלט לסייע לכם לממש את הרעיון ולהפוך אותו לתכנית עסקית מקצועית למטרת גיוס כסף מהבנק, גיוס משקיעים למיזם, פיתוח עסקי, ביצוע רה-ארגון בעסק ושינוי המודל העסקי. מה מטרתה של תוכנית עסקית? מה המבנה של תוכנית עסקית? איך כותבים תכנית עסקית מקצועית? ומהם הכללים שיהפכו כל תכנית עסקית ליציבה ומשכנעת? המשיכו לקרוא
מהי מטרתה של תוכנית עסקית?
תכנית עסקית הינה תכנית המאפשרת "מבט על" על העסק, ממש סקירה של העסק ממעוף הציפור המתמקדת במוצר או בשירות המוצע, חזוי הביקוש בשוק והתחזיות הפיננסיות. אותה סקירה של העסק צריכה לכלול תמונת מצב עתידית של העסק או המיזם מכל ההיבטים – חזון, יעדים, מודל עסקי, שיווק, צפי מכירות, נכסים, טכנולוגיה, תפעול, תחזית פיננסית ועוד (בהתאם לסוג העסק). ניתוח יסודי זה, מאפשר למעשה לפנות לגופים מסוימים למטרת גיוס הון, שיתוף פעולה, בדיקת כדאיות, מינוף, פתיחת עסק, שינוי האסטרטגיה העסקית.
בתור יועץ עסקי בעל ניסיון כלכלי ופיננסי אוכל לעזור בתהליך גיבוש תכנית עסקית שתפיק עבורכם את המקסימום שאליו אתם מייחלים, תוך דגש על נקודות התורפה ועל הנושאים שמעניינים כל משקיע, בין אם מדובר בבנק או במשקיע פרטי.
מה המבנה של תוכנית עסקית?
תכנית עסקית חיונית בכדי להבין ראשית כל האם הרעיון, המיזם, השינוי הוא משתלם, האם הוא כלכלי. מתי נתקלים בצורך שכזה? כאשר רוצים להקים עסק חדש, כאשר יש בראש רעיון בהתהוות ורוצים לבחון האם הוא רעיון טוב או פחות טוב, אבל דרך המספרים. כדי לבדוק האם הרעיון יעמוד במבחן המציאות או כדאי בכלל שלא להתחיל.
למה זה חשוב? כי הרבה פעמים אנחנו מאוהבים ברעיון שלנו, בטוחים שיצליח בגדול, חושבים שאם אנחנו אוהבים את הרעיון, אז יהיו עוד הרבה כמונו. אבל מה לעשות שברוב הפעמים המציאות שונה, צצים כל מני דברים שאפילו לא חשבנו עליהם.. לכן חשוב לגשת ולהתייעץ עם יועץ עסקי מקצועי בעל ניסיון שטח, שייעץ למאות עסקים בעבר ויש לו ידע וניסיון כלכלי ופיננסי.
למשל פנה אלי בעל עסק שהיה לו רעיון מבריק, הרעיון עדין היה גולמי והוא רצה להתייעץ עם יועץ עסקי ופיננסי שייתן לו את ה'אינפוט' שלו ויגיד את דעתו על הרעיון, מה שנקרא באופן אובייקטיבי, אפילו לפני שהוא ניגש לכתיבת תוכנית עסקית מסודרת.
מפגישת הייעוץ שלנו עלו עוד הרבה נושאים שהוא אפילו לא חשב עליהם וכאשר התחלנו לסקור את המוצר ואת השוק ולחזות את הביקושים ולהסתכל יותר לעומק על הנתונים, פתאום הוא הבין שעליו לשנות את המוצר או בכלל לצאת איתו לשוק באסטרטגיה שונה לחלוטין מזו שהוא חשב עליה.
מה כוללת התוכנית העסקית?
תכנית עסקית טובה, היא כזו שמקיפה את כל הערוצים של העסק – החל מערוצים פיננסיים – הוצאות, הכנסות, מקורות מימון וכו'. תוכנית זו מחייבת להתחבר למספרים ולבחון הכל דרך המספרים ולא דרך האינטואיציה. כי כאשר מבינים את העלויות, את צפי ההוצאות העתידיות, את הצרכים והאילוצים המחייבים, את התמחור וכמובן את האסטרטגיה העסקית המתוכננת, נקודת הפתיחה הופכת להיות רלוונטית ומאפשרת קבלת החלטות עסקיות נכונות וחכמות יותר.
יש מצבים שבהם התוכנית העסקית צריכה לכלול יותר מניתוח פיננסי והיתכנות כלכלית למול מקורות מימון צפויים. לפעמים יש צורך בכתיבת תוכנית עסקית המגלמת בתוכה גם ניתוח שוק, ניתוח מתחרים, חוזקות וחולשות (SWOT), הזדמנויות ואיומים, שיווק, מכירות וכן הלאה, אבל לא בכל תוכנית ישנו הצורך לגלם את כל אלו, תלוי בגורם שפונים אליו לגיוס המימון.
להלן הפורמט הבסיסי שמרכיב את רוב התוכניות העסקיות, כמובן שכאמור, מבנה של תוכנית עסקית עשוי להשתנות בהתאם לתחום העיסוק ולגורם שאליו ניגשים לצורך גיוס התקציב. בכל מקרה, לפניכם דגשים שיסייעו לכם להפוך כל תוכנית עסקית לכלי לגיוס כספים למימוש הרעיון העסקי:
א). תקציר מנהלים (Executive Summary)
למרות שזהו הסעיף הראשון בתוכנית העסקית, זהו הסעיף שאותו כותבים אחרון, מאחר והוא מתמצת את כל התוכנית עבור הקורא. בסעיף זה מציגים לקורא סיכום על העסק, על הסיבות שבגינן הוא עשוי להצליח לדעתכם, באיזה מוצר או שירות מדובר, מיהו קהל היעד, מהו המבנה הארגוני של העסק, מהן תחזיות הצמיחה הכלכלית ואילו תקציבים קיימים היום ברשותו של העסק, בסעיף זה רצוי לציין אם תרצו לממש הלוואה בערבות מדינה או מימון ממשקיע או משותף עסקי.
ב). המוצרים / השירותים שהעסק מציע
איזה מוצר/שירות העסק מציע, איזו בעיה הוא פותר ללקוח, תועלות המוצר ויתרונותיו ביחס למתחרים, בסעיף זה מגלמים גם את השיווק ואת הביקוש החזוי.
כדאי גם לגלם תחת סעיף זה גם את צפי עלויות הייצור והפיתוח, עלויות המיתוג ועלויות השיווק המשוערות, כולל כמובן שיווק דיגיטלי, עלויות אריזה ואחסון, הובלה, הפצה, וגם פטנט ו/או מוניטין כדאי לגלם, מאחר ויש להם ערך כלכלי.
בנוסף, תחת סעיף זה יש להתייחס למי הם הלקוחות הפוטנציאליים ומה הם המאפיינים שלהם.
ג). המבנה הארגוני של העסק
בסעיף זה נפרט את המבנה הארגוני של העסק ואת המודל העסקי שלפיו העסק מתוכנן לפעול. מה היא צורת ההתאגדות – האם מדובר בעוסק מורשה או בחברה בע"מ, האם מדובר בשותפות? מה עתיד להיות מבנה כוח האדם בשדרת הפיקוד על העסק ומה יהיה מבנה העובדים בו? האם העסק מתוכנן להתבסס על פרילנסרים, על עובדים שכירים או על תמהיל של שני הסוגים? מה תהיינה הגדרות התפקידים בעסק? האם ישנה כוונה להוסיף עובדים נוספים ובאיזה שלב?
כאשר המטרה היא להסביר מה הקיבולת של כל בעל תפקיד בעסק מבחינת נפח הפעילות, סוג הפעילות וכיצד הוא תורם לרווחיות החזויה, למול השכר המשולם לו.
ד). ניתוח שוק ומחקר מתחרים
סעיף זה מתייחס למפה העסקית כולה. תחת סעיף זה נדרש לבצע מחקר מתחרים קיימים ועתידיים, ולמעשה לתת תמונת מצב של השוק שבו אתם מתכננים לעסוק. במסגרת מחקר המתחרים תצטרכו לשים דגש גם על החוזקות ועל החולשות של המתחרים, מבחינה אובייקטיבית ולהשתדל שלא להיות מושפעים מבחינת התאהבות במוצר או בשירות שלכם.
תחת סעיף זה תדרשו להציג מהם הגורמים שבזכותם המתחרים בשוק מצליחים? מה עובד להם ומה לא? היכן אתם מתכננים להתברג בשוק? והאם אסטרטגיית החדירה והפעולה תצליח להדביק את הפער ולגרום לכם לבלוט בין המתחרים שעומדים מולכם?
מבחינה פיננסית, זה הזמן ממש לפרט את האסטרטגיה העסקית ואת ההשלכות התקציביות שלה, לדוגמה: לפתוח רשת, למקם את העסק במרכז מסחרי וכדומה.
ה). שיווק ומכירות
בבניית תוכנית עסקית זהו אחד הנדבכים החשובים ביותר, שכן אם יתבצע תכנון נכון, העסק באמת יהיה מושתת עליו ויהיה לו בסיס איתן להצלחה, אבל אם חלק זה לא ימולא בדיוק הנדרש, כל התוכנית העסקית פשוט תהיה לא רלוונטית.
חלק זה מתמקד בסוג הקהל שאליו אתם מתכוונים לפנות, האם מדובר ביחסים מסוג B2B או ביחסים מסוג B2C ואיזו בעיה הוא פותר להם או במילים אחרות אילו פתרונות העסק צפוי לפתור להם. בנוסף לזאת ציינו את היתרונות היחסיים שלכם – מה מייחד אתכם והיכן הבידול שלכם ביחס למתחרים.
בנוסף, יש להתייחס לכל הנושא של אסטרטגיה שיווקית ולפרט איך אתם מתכוונים לגייס לקוחות לעסק שלכם וכיצד עתיד להתבצע תהליך שימור הלקוחות?
מה היא טקטיקת הפעולה בכל הקשור ליצירת מכירות ולהגדלת מכירות בעסק.
מבחינת פיננסית, חלק זה יכלול את צפי ההכנסות מהיעדים השיווקיים ויעדי המכירות ומן הצד השני את צפי ההוצאות – השקעה בפרסום, שיווק ומיתוג.
ו). מקורות מימון
סעיף זה עוסק בשלושה צירים שמשלימים אחד את השני בכדי לייצר את תמונת התקציב המלאה: 1) מקורות 2) שימושים 3) צפי רווחים.
סעיף מקורות המימון בא לתת מענה לשאלות הבאות: מה התקציב הנדרש בכדי להקים את העסק? מהם מקורות המימון שצריך? ומהם השימושים שלהם נדרשים מקורות המימון, לאן מיועד הכסף? לאילו צרכים? ומה התוכנית להשקעה? האם הכסף מיועד לשיווק דיגיטלי? האם לתשתיות? האם לתשלום משכורות? לצד המקורות והשימושים, תחת סעיף זה נציג גם את צפי הרווחים הצפויים מההשקעה בעסק בטווח של ה-5 שנים הבאות? עוד גורם משפיע חשוב זה מצבו של העסק כיום, האם העסק נמצא ביתרות חוב או זכות? מה התוכניות הפיננסיות של העסק להמשך?
איך בונים תוכנית עסקית שתניב עבורך את התועלת המקסימלית?
במידה והרעיון העסקי בר-ביצוע מבחינה כלכלית, התוכנית העסקית הופכת לישימה ואפשר להתחיל לעבוד. במסגרת תכנית העבודה, יוצרים את הבסיס, את התשתית לתוכנית כולה. מתחילים מהנתונים הידועים: במה העסק צפוי לעסוק, מבנה העסק, המבנה הארגוני של העסק, מספר העובדים, עלויות צפויות לשכר דירה, מודל תמחור המוצרים ועוד.
התוכנית העסקית היא התשתית לעסק כולו, מתוכנית היא תהפוך בשלבים הבאים גם לתוכנית העבודה שתלווה את העסק. במסגרת תהליך הליווי היועץ העסקי יבצע בכל חודש ישיבת סטאטוס עם בעל העסק ותימדד העמידה ביעדים, תכנון מול ביצוע והיעדים שלא הייתה עמידה בהם יתוחקרו ותעשה בדיקה ספציפית מדוע לא הייתה עמידה ביעדים אלו.
התוכנית העסקית מסייעת לבעל העסק ליישם את התוכנית הכלכלית שלו ולהגביר את השליטה והבקרה על ההוצאות, היא גורמת לו להישאר בפוקוס ולדעת בזמן אמת מה הן ההוצאות והיכן הוא עומד מבחינת תמונת מצב הרווחים שלו באופן יומי, שבועי וחודשי. הדבר מאפשר לו לעמוד בתוכנית שהציב לעצמו ולהבטיח שהמאמצים יניבו את הפירות הצפויים שהם אלו שיגרמו לו להמשיך לצמוח ולייצר רווחים בעקביות ולפי התוכנית, כדאי לקרוא מידע נוסף על תוכנית עסקית לדוגמא.
צריך הכוונה עם התוכנית העסקית? אני כאן בשבילך
אחת המטרות שיש להתאמץ כדי להשיגה במסגרת התוכנית העסקית, עומדת תחת סעיף חיזוי ההכנסות וההוצאות של העסק בסעיפים השונים, הדבר מאתגר בעיקר את אלו שמקימים עסק לראשונה, שאין להם ניסיון בתחום. עבורם קשה במיוחד לחזות את הצפי בכל הקשור לביקוש, לצפי לקוחות, לכמות מכירות, הכנסות וכיו"ב.
כדי לייצר תמונת מצב מדויקת עד כמה שיותר, מומלץ להיעזר בשירותיו של יועץ עסקי מיומן בעל ניסיון שטח עשיר, שידע לחזות על בסיס ניסיונו ורמת מקצועיותו הגבוהה בכל הקשור בלמידת נתונים סטטיסטיים והיכרותו עם המשק הישראלי, חשוב שידע את תהליכי הרגולציה ויכיר את השטח היטב בכדי להימנע מסיכונים מיותרים ושידע לשכלל את הסיכונים הצפויים וידע להפוך אותם להזדמנויות.
בתור יועץ פיננסי בעל ניסיון שטח של מעל 25 שנה, ביכולתי לסייע לך להקים תוכנית עסקית לתפארת, בה נעמוד יחדיו על צפי ההכנסות וההוצאות הצפויות ויחדיו ניקח בחשבון את כל הפרמטרים והגורמים המשפיעים כדוגמת: עלויות של תשתיות, שכר דירה, ארנונה, עלויות עובדים, עלויות מוצרים/שירותים, רישום פטנט, אחסנה, ייבוא, מימון בנקאי, רגולציה ועוד ולהראות לך יד ביד כיצד הופכים תוכנית עסקית לתוכנית פעולה מצליחה שמתבטאת בגידול עקבי ברווחים.
לקביעת פגישת ייעוץ לבניית תוכנית עסקית, חייגו עכשיו למספר שמופיע בראש העמוד.