דמיינו מצב בו במהלך הטיסה, עפה החופה של המטוס, והטייסים מוצאים עצמם חשופים לחלוטין לרוח עזה ולקור מקפיא של מינוס 45 מעלות. זוהי בדיוק הסיטואציה שבה מצאו עצמם שני טייסי חיל האוויר באירוע דרמטי שהתרחש בשנת 2019. איך הם התמודדו? בזכות הכנה מנטלית, קבלת החלטות מהירה וניהול סיכונים מדויק, הצליחו הטייסים להנחית את המטוס בשלום.
הסיפור הזה אינו שונה מהאתגרים הבלתי צפויים שעמם מתמודדים בעלי עסקים. במאמר, אייל פז מומחה לניהול עסק מסביר איך ניהול סיכונים נכון בעסק יכול להציל אתכם במצבים קשים, לשמור על יציבות, ולמנוע אסון כלכלי.
מהו ניהול סיכונים בעסק ולמה הוא קריטי?
ניהול סיכונים הוא תהליך שמטרתו לזהות, להעריך ולהתכונן לאירועים בלתי צפויים שיכולים להשפיע על הצלחת העסק. הוא כולל אסטרטגיות שמטרתן להפחית את הסיכון, להקטין את השפעתו, ולהכין את העסק למצבי קיצון.
לדוגמה:
- משבר כלכלי עולמי.
- אובדן לקוח מרכזי.
- בעיות בשרשרת האספקה.
- שינויים בלתי צפויים בחקיקה או ברגולציה.
איך להתמודד עם מצבי קיצון בעסק?
קרה לך פעם שעפה לך החופה באמצע הטיסה?
שהרגשת שקרה לך הדבר הכי בלתי צפוי?
כזה שממש לא היית ערוך אליו?
כמו שקרה (7/1/2019) לשני טייסי חיל האויר האמיצים
פשוט לא להאמין, התרחיש האחרון שהיה אפשר לצפות לו…
במהלך טיסה בגובה רב, פתאום, ללא הכנה מוקדמת,
עפה לטייסי חיל האויר שלנו החופה של המטוס והם מצאו עצמם בסיטואציה בלתי צפויה ומורכבת מאד
בה הם צריכים להמשיך לטוס, למרות השינוי הקיצוני בתנאים:
בגובה רב, וללא חופה, כאשר הם חשופים לחלוטין לרוח איומה ולקור מקפיא של מינוס 45 מעלות,
יחד עם זאת, טייסי חיל האויר תפקדו לעילא ולעילא תחת המצב המפתיע
ובזכות תושייתם והחוסן המנטלי שהוטמע בהם, הצליחו להינצל ממצב כה מורכב בו היו חייהם בסכנה ממשית.
קראו עוד על ניהול העסק:
- 7 טיפים חשובים לניהול העסק
- אילו משימות ניהול כדאי שבעל העסק יעשה בעצמו?
- איך לנהל נכון את העסק?
- מדריך מעשי לבניית נהלי עבודה לעסק
- עם אילו אתגרים מתמודדים בעלי חברות ומנכ"לים?
- איך לזהות גזלני זמן ולפטר לקוחות בעייתיים?
- איך תזהו אם בעסק שלכם יש בעיית ניהול?
איך לגרום לעסק לצאת מהסחרור?
טייסי חיל האויר הצליחו להתמודד עם הסיטואציה בזכות שילוב של מספר גורמים:
- לטייסי חיל האויר יש מנטליות של מנצחים, הם מיד הבינו את שאירע והתעשתו על עצמם. כאשר היה להם ברור מנטלית וביצועית שלא משנה מה, מהסיטואציה המורכבת הזו הם הולכים להיחלץ.
- הטייסים מיד ניתחו את המצב והחלו מיד בניהול האירוע, בהקלטה ניתן לשמוע את הטייס עולה מול מגדל הפיקוח ומבקש לנחות בבסיס הקרוב ביותר ואף נותן רשימת משימות שצוות הקרקע נדרש להכין לקראת נחיתת החירום.
- שיתוף פעולה ותיאום מדהים בין הטייסים עצמם וגם בין הטייסים למגדל הפיקוח, שסיפק להם מענה מידי.
- מהצד הפיזי, הטייסים ניצלו בזכות מסיכת החמצן שהייתה עליהם, אחרת בגובה זה החמצן כל כך דליל שסביר להניח שהמצב היה כנראה, בלתי הפיך אלמלא מסיכת החמצן שבזכותה שרדו.
מה ניתן ללמוד מכך על העסק שלנו?
במהלך 25 שנותיי כיועץ אסטרטגי לעסקים, נתקלתי במצבים מורכבים רבים, כגון אלו, מצבים קיצוניים שמפתיעים, ללא כל הכנה מוקדמת.
הנה מספר תובנות מעניינות שניתן ללמוד מאירוע זה ולהשליך על עולם העסקים:
- מנטליות של מנצחים – בחיים ובעסקים. להיות בעל עסק בישראל זהו דבר מאתגר ביותר מכיוון שכבעל עסק לעתים נוצרת לא פעם תחושה של בדידות וחוסר אונים, לא סתם ישנם המתארים את עיסוקם כ”זאב בודד”, מכאן הדרך לשחיקה, עייפות, אי יכולת לצפות לעתיד ובעצם יאוש, כבר סלולה, כאשר תוך כדי מאבדים את שמחת החיים, את חדוות היצירה ואת הרעיון המקורי לשמו הוקם העסק. דווקא במצבים אלו צריך למצוא מחולל פנימי שיעניק 'מנטליות של מנצחים' ויפיח מחדש את הרוח במפרשים, כי בעיקר בזכות השילוב בין ההתמדה ולחוסן הנפשי מגיעה ההצלחה.
- השתלטות מידית על האירוע – במצבי קיצון חשובה ההתעשתות וההשתלטות המידית על האירוע, כאילו שלא מדובר בעסק שלך. על אף הקושי הרב, להתמודד מתוך ההפתעה וחוסר האונים, חשוב לעמוד מיד על הרגליים, לנסות 'לנתק' כמה שיותר את השפעת הרגש על העסק ולעסוק בפעולות שירימו שוב את בעל העסק ואת העסק עצמו על הרגליים. כן… זה נשמע קלישאתי, אבל זוהי הדרך הנכונה להתמודד עם מצבי קיצון בלתי ידועים. כבעל עסק, המצב הנכון למצבים אלו הוא לשים את הסביבה על "השתק" (ממש כמו הלחצן הזה בשלט הטלוויזיה mute שמשתיק את הקול). חשוב להיות מרוכז במטרה, לקבוע את היעדים, ולהיעזר במכשירים ובמומחים הנכונים שיביאו אותך אל היעד בהצלחה.
- שיתוף פעולה בתוך העסק, עם הגורמים השונים, עם קולגות ואפילו עם גורמים חיצוניים הוא חשוב ביותר. חשוב להקפיד על שיתוף פעולה מלא וקשר טוב, גם אם העסק עכשיו בצמיחה כלכלית מטורפת וכבר נמצא על דרך המלך. סבתי, עליה השלום, נהגה לומר: "אלף ידידים ולא שונא אחד" שכן אם חס וחלילה יקרה מצב קיצוני של הזדקקות לסיוע, הגורמים הללו יהיו שם בשביל בעל העסק והוא יוכל להיעזר בהם.
- חמצן כאמצעי להגנה פיננסית – אני מייעץ לכל בעל עסק, בלי יוצא מן הכלל, ולא משנה עד כמה העסק שלו מצליח לשמור לעצמו חמצן, לשמור בצד כסף למחייה לתקופת זמן של חצי שנה לפחות. למצבים בלתי צפויים, כאלו שמגיעים משום מקום, ממש כמו המקרה הזה. כך שלא משנה מה יקרה, גם אם לא יכנס אפילו לקוח חדש במשך 6 חודשים, תהיה לו הגנה פיננסית, כזו שגם במצב של מעידה או במצב מסוכן העסק לא יתרסק, ויותר חשוב מהעסק, שמשפחתו לא תתרסק.
סיכום: למה ניהול סיכונים הוא הבסיס לעסק מצליח?
ניהול סיכונים הוא לא רק דרך להתמודד עם מצבי קיצון אלא כלי שמבטיח יציבות, גמישות והמשכיות לעסק. ממש כמו טייסי חיל האוויר שהתמודדו עם סיטואציה בלתי צפויה, כך גם בעל עסק צריך להיות מוכן לכל תרחיש – באמצעות חוסן מנטלי, כלים פיננסיים, ושיתוף פעולה חזק.
זכרו, עסק שמתכונן מראש למצבי קיצון הוא עסק שמגדיל את סיכוייו לשרוד ולצמוח גם בתנאים המאתגרים ביותר. הגנות אלו נועדו בכדי להימנע ממצב חד-חד ערכי של קורבן למצב של צל"ש או טר"ש.
הרי בסוף, מאחורי כל בעל עסק יש משפחה שבמידה זו או אחרת תלויה בהצלחתו.
בשורות טובות באויר, בים ועל הקרקע, בחיים ובעסקים.
אנו מזמינים אותך ליצור איתנו קשר עוד היום!